Unicef  00218 11 2013„PORODIČNI SARADNIK“ POMAŽE VIŠE OD 50 PORODICA U RIZIKU SRBIJI

Podrška za 53 porodice sa 118 dece obezbeđena je u četiri grada u Srbiji – Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu – u oviru projekta „Porodični saradnik“, koji podržavaju Fondacija „Novak Đoković“ i UNICEF u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Usluga porodičnog saradnika ima za cilj očuvanje porodica u riziku i prevenciju odvajanja dece od njihovih porodica, odnosno obezbeđivanje povratka u porodicu za decu koja su privremeno boravila u hraniteljskim porodicama. Trenutno se sprovodi u četiri dečija doma koji razvijaju usluge u zajednici: u Zvečanskoj u Beogradu, Duško Radović u Nišu, Centru za razvoj „Kneginja Ljubica“ u Kragujevcu i SOS Dečijem selu u Novom Sadu. Pružaju je ukupno 16 porodičnih saradnika koji imaju podršku stručnih timova u okviru svojih ustanova. Porodice – korisnike usluge upućuju Centri za socijalni rad i tako se obezbeđuje da oni kojima je ova usluga najpotrebnija do nje imaju pristup.
„Novak Đoković Fondacija jako veruje u ovaj projekat koji je za nas od strateške važnosti. Uvodjenje potpuno nove usluge u sistem socijalne zaštite traži izuzetne napore i naši partneri su uradili fenomenalan posao. Sve porodice učestvuju u usluzi maksimum 6 meseci i ja sam sigurna da ćemo imati rezultate odnosno da će one izlaziti mnogo snažnije nakon naše podrške. Jasno je da je teška ekonomska situacija oslabila i najjače porodice, ali one su stub našeg društva i mi ćemo učiniti sve da pomognemo da nam porodice ostaju na okupu, a deca uz roditelje. Cilj nam je da kroz ovaj projekat dopremo do preko 1,000 dece u periodu od dve godine“ – rekla je Jelena Ristić, direktorka Fondacije „Novak Đoković“.
Usluga „Porodični saradnik“ je fleksibilno postavljena kako bi odgovorila na različite potrebe porodica. Porodični saradnik redovno posećuje porodicu i pruža im praktičnu podršku u rešavanju svakodnevnih izazova, rešavanju porodičnih nesuglasica i problema. Osim toga, porodični saradnik je svojevrsni „most“ između porodice i zajednice i pomaže, na primer, pri upisu deteta u vrtić ili dnevni boravak, u prikupljanju administrativnih dokumenata za obezbeđivanje finansijske podrške porodici, uključivanju članova porodice u lečenje, zatim dece u kreativne ili sportske aktivnosti u zajednici.
„Usluga je zasnovana na uverenju da je izmeštanje deteta iz porodica i smeštaj u dom ili hraniteljsku porodicu stresno i bolno iskustvo, jer dovodi do kidanja odnosa sa ljudima koji su sa decom bliski i puno im znače. Princip je zato uvek jačanje prirodne porodice – kad god se smatra da porodica može da se osnaži kroz podršku i kad god je procenjeno da je to u najboljem interesu deteta“, izjavila je Katlin Brašić, rukovodilac programa dečije zaštite u UNICEF-u.
Porodični saradnici su pažljivo odabrani kako bi imali potrebne veštine, a kroz projekat su dobili dodatnu obuku od strane stručnjaka Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i njihovih saradnika.
„Zavod je preuzeo vodeću ulogu u koncipiranju same usluge Porodičnog saradnika, a sada prati primenu usluge, testira i unapređuje osmišljeni koncept. Ustanove socijalne zaštite koje pilotiraju uslugu zajedno sa nama rade na njenom daljem profilisanju, a porodice su na nju dobro odreagovale. Naravno, za jednu zaokruženu sliku o korisnosti usluge i njenom mestu u sistemu socijalne zaštite potrebno je da sačekamo da se kod jednog broja porodica završi pružanje usluge i da vidimo do kakvih promena u životima njenih članova je došlo. No, prve impresije su veoma dobre“, objašnjava Direktor zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić.
Porodični saradnici kažu da nijedna porodica nije ista i zato je jako važno tako prema njima i postupati. „ Početak našeg rada je odlazak u porodice i razgovor sa njima u što neposrednijoj atmosferi. Naš pristup je prijateljski, što njima jako prija i stvara se međusobno poverenje koje je jedna od ključnih stvari za uspeh. Porodice moraju da se trude, menjaju loše navike, razvijaju veću odgovornost, ali im treba podrška i zato smo mi tu. Takođe, veoma je važno da sagledamo da li imaju dokumenta, da li deca imaju knjižice, da li idu u škole, vrtiće i da im pomognemo da se maksimalno uključe u život zajednice, iz koje su često isključeni,“ ističu saradnici.
Republika Srbija je već usvojila zabranu smeštanja dece u ustanove i Ministarstvo pažljivo prati pilotiranje ove usluge i zainteresovano je za ishode koja usluga ima za sve pojedinačne porodice. Tendencija je da, ako se ishodi pokažu kao dobri, a inicijalni rezulati idu u tom pravcu, Porodični saradnik postane integralni deo sistema socijalne zaštite.
„ Za Vladu Srbije i naše ministarstvo ovo je jako važan projekat jer podržava našu strategiju u vezi sa smanjivanjem smeštaja dece u institucije. Sa druge strane, veoma je važno da se sa porodicama što više danas radi, jer su izazovi mnogostruki i samim tim mogućnost kriza u kojima deca na kraju budu izmeštena iz porodica mnogo veći. Kada budemo imali mir, razumevanje i članove na okupu u što većem broju porodica, a plan je da u toku tri godine ovim projektom bude obuhvaćeno više od 400 porodica, znaćemo da smo uradili pravu stvar. Sada smo sigurni da smo na dobrom putu“, rekla je Brankica Janković, državni sekretar Ministrstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Korisnici usluge Porodični saradnik su porodice sa decom koje su često suočene sa ekstremnim siromaštvom, gde postoje izazovi vezani za probleme mentalnog zdravlja ili gde je dete ili roditelj osoba sa invaliditetom – drugim rečima, to su porodice suočene sa višestrukim deprivacijama i gde je procenjeno da postoji rizik od zanemarivanja određenih potreba deteta – ali rizik koji se pravom podrškom može prebroditi.
Ovaj trogodišnji projekat, koji Fondacija „Novak Đoković“ finansira sa 750.000 američkih dolara, potpuno je nov i inovativan na ovim prostorima, sa višestrukim ciljevima.

Povezana vest:  Veliko sniženje baš kada vam treba: sada je prilika za kupovinu vodećih modnih brendova na popustu do 50%