Dobitnici UNICEF medijskih nagrada

UNICEF U SARADNJI SA TELENOROM DODELIO NAGRADE NOVINARIMA ZA IZVEŠTAVANJE O PREVENCIJI DIGITALNOG NASILJA NAD DECOM

UNICEF je i ove godine, na Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, dodelio godišnja priznanja predstavnicima štampanih i elektronskih medija za profesionalno i etično izveštavanje o deci i dečijim pravima. Nagrada se dodeljuje od 2004. za najbolji prilog objavljen na televiziji, radiju i u štampi (uključujući internet portale medijskih kuća). Tema ovogodišnjeg konkursa bila je prevencija digitalnog nasilja nad i među decom.
Stručni žiri, koji su činili ugledni novinari Olja Bećković, Branka Otašević, Gorica Nešović, Veselin Simonović, i savetnica za odnose sa javnošću UNICEF-a Jadranka Milanović, doneo je odluku da nagrade pripadnu novinaru Borisu Vukoviću za tekst „Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da ubije druga“ objavljenom u dnevnom listu Blic, novinarki Jovani Jovančić za televizijski prilog u emisiji „Oko magazin“ Radio televizije Srbije i Tamari Vučenović, novinarki Radio Beograda 2 za emisiju iz ciklusa „Digitalne ikone“.
Nagrada za najprofesionalnije izveštavanje sadrži specijalno UNICEF priznanje – plaketu i medalju, a kompanija Telenor, dugogodišnji korporativni partner UNICEF-a u Srbiji, za svakog dobitnika je obezbedila tablet računar sa jednogodišnjim korišćenjem interneta. Nagrade su uručili Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, i Sanja Rajačić, specijalista za društvenu odgovornost kompanije Telenor.
Iz obrazloženja žirija o pobedničkim radovima:
Tekst Borisa Vukovića “Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da bije druga“, objavljen u dnevnom listu “Blic“, ima veoma dobar pristup temi. Već naslovom privlači pažnju na konkretan slučaj digitalnog nasilja, a zatim, od pojedinačnog primera širi sadržaj na pojavu u celini. Pri tom poštuje pravilo o skrivanju identiteta žrtve i štiti je od mogućeg dodatnog povređivanja. Ovaj članak pruža niz opštekorisnih informacija: objašnjava vrste zloupotreba dece na internetu, daje statistiku o njihovoj rasprostranjenosti, navodi pravila za ponašanje roditelja.
Emisija Tamare Vučenović iz ciklusa “Digitalne ikone“ Drugog programa Radio Beograda namenjena je ozbiljnim i strpljivim slušaocima koji o temi žele da se obaveste kroz dubinski i sveobuhvatan pristup. Emisija je spoj slikovitih primera i objašnjenja, neposrednih komentara i uputstava svima koji mogu biti pogođeni zloupotrebom interneta, onima koji su zainteresovani da ga spreče i onima koji su obavezni da mu se suprotstave.
Prilog Jovane Jovančić u emisiji “Oko“ Radio televizije Srbije izdvojio se po dosetljivosti i neobičnosti pri uvođenju u temu. Anketa na ulici s pozivom na “prijateljstvo“ i “praćenje“ inventivno, duhovito i efektno pretapa se sa primerima, objašnjenjima, podacima koji se odnose na digitalno nasilje. Vizuelno privlačna, dobro snimljena i dinamično montirana, u svojih desetak minuta trajanja ova emisija dovoljno zanimljivo i upečatljivo govori o pojavi, jasno ukazuje na opasnosti od zloupotreba interneta i poručuje na šta u tom smislu treba obratiti pažnju školi, u kući, među decom, među odraslima.
Nagrađeni radovi su razmatrani na osnovu kriterijuma promovisanja dečijih prava i opštih profesionalnih novinarskih kriterijuma izveštavanja, uključujući kvalitet izveštavanja, etičnost, javnu korist, kao i da li se materijal može smatrati inicijatorom pozitivnih promena u društvu i promena društvenih normi.

Povezana vest:  Teren napravljen od 20.000 starih patika predstavljen u Bloku 70