FN 2012 - 2Ostalo je još samo dva dana do početka 7. Festivala nauke!

Pod sloganom „Superheroji nauke“ u Beogradu će za dva dana početi, najveći događaj za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi , 7. Festival nauke koji traje od 5. do 8. decembra.
Biće održan na četiri lokacije – bivša RK Kluz, SKC, Galerija Narodne banke Srbije i bivši Eurosalon (u Kralja Milana broj 1).
Od 32 nove i interaktivne postavke neke će se baviti ljubavlju, druge naftom i ugljem a neke važnim organom za čoveka – okom. Radoznali će saznati sve tajne ljudske ćelije, pronaći svoje dvojnike među glumcima, naučnicima i pevači a na 7. Festivalu nauke svi zainteresovani saznaće zašto je vežba važna kao i lek.
Da Srbija ne treba da brine za svoju budućnost i superherojsku reprezentaciju dokazaće naši tinejdžeri, osnovci koji već sada jesu superheroji. Njih sto pedeset učestvuje ove godine u zoni „Ekspertinejdžeri“ u prostoru bivše RK Kluz, sada Zepter Expo, gde će između ostalog zainteresovanima otkriti magične tajne boja koje naš svet čine lepšim i šarenijim, prekršiće neke zakone fizike i nemoguće stvari učiniti mogućim.
Sastavni deo festivala i ove godine su jedinstveni šou programi koji uz malo magije i mnogo više znanja sasvim pomeraju način na koji vidite naučnika, naizgled običnog smrtnika. Tako će na sceni SKC-a svoja znanja i veštine ukrstiti superheroji iz cele Evrope. Jedan od njih, dobro poznat publici Festivala nauke, jeste Fabian Dekamp koji će sa svojim kolegama iz francuske trupe „Les Atomes Crouches“ dati najtačnije savete o tome kako se postaje superheroj, za slučaj da se neko odvaži i krene tim putem.
A kad se prašina slegne od naučno-fantastičnih programa i intervjua sa superherojima nauke, teren SKC-a spreman je za nešto stariju publiku i sada već tradicionalne festivalske debate. Teme su ishrana, GMO i nauka u funkciji produženja života.
Dodirom će se baviti postavka psihologije smeštea u Galerije SKC-a gde će svi zainteresovani moći da pogledaju izložbu o beloglavim supovima i zabave se uz nesvakidašnje hemijske eksperimente.
U Galeriji Narodne banke Srbije, osim večitih zvezda kojima se divimo na noćnom nebu u planetarijumu i izložbe o Milutinu Milankoviću, blistaće i naučna superzvezda, slavni Leonardo da Vinči. Prema njegovim originalnim crtežima, izrađene su najneverovatnije mašine koje će tokom trajanja festivala moći da vidi i beogradska publika, zahvaljujući saradnji sa Idealnim muzejom „Leonardo da Vinči“ u Italiji.
Festivalske karte, po ceni od 400 dinara, mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima u celoj Srbij,i kao i preko GIG STIX prodajnih mesta – korner šopova. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i Eurosalonu (Kralja Milana broj 1).
Sa dnevnom kartom Festivala nauke svi zainteresovani, tokom četiri festivalska dana, mogu obići i Naučni centar Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 51).
Posetioci koji su zainteresovani isključivo za programe u Studentskom kulturnom centru i Eurosalonu mogu da kupe pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara. Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.
Radno vreme u četvrtak i petak je od 10 do 18 sati dok će u subotu i nedelju Festival nauke biti otvoren za posetioce od 11 do 20 sati.

Povezana vest:  Rešenje za neispavane mame