FN 7 - Superheroji Festivala nauke

7. Festival nauke: Počelo prvenstvo za superheroje nauke

Naučna reprezentacija Srbije, sačinjena od sedam superheroja, svečano je otvorila ovogodišnji Festival nauke, koji se održava sedmi put na pet lokacija u Beogradu.
U prostoru bivše RK „Kluz“, sadašnjeg Zepter Expo zdanja, superheroji nauke su pod budnim okom posmatrača školaraca ali i starijih ljubitelja nauke iz cele Srbije otvorili najveću manifestaciju za promociju nauke i obrazovanja u Srbiji.
Prva kolona formirana ispred RK „Kluz“, bila je sačinjena od radoznalih osnovaca, koju su predvodili đaci OŠ „Kralj Petar I“. Oni su već od deset časova pohrlili na zakazani sastanak sa naučnicima.
Na prvom koraku dočekali su ih zanimljivi geolozi sa postavkom „Od zemlje zemlji“, otkrivajući im neverovatne činjenice o tome gde se sve nafta nalazi oko nas i kako je koristimo, čak i kada toga nismo svesni. Samo jedan sprat iznad, oni najhrabriji uz pomoć nauke mogli su da svojim rukama zatalasaju geografiju i mešaju mora i planine.
Nedaleko od njih, grupe malih znatiželjnika oduševljeno su razgovarale sa herojima podzemlja, a njihovi drugari i drugarice tražili su, uz pomoć matematičara, svoje dvojnike među istorijski znamenitim i sada poznatim ličnostima.
Ljubitelji biologije imali su jedinstvenu priliku da prošetaju ljudskom ćelijom i slikaju se sa mitohondrijama. Njima je posebno bio interesantan i biološki spektakl švedskog Lund univerziteta, „Šou sa velikim ‘Vau'“, koji je izveden na Velikoj sceni Studentskog kulturnog centra. S obzirom na to da se za ovaj program već prvog dana tražila karta više, sasvim je sigurno da će i narednih dana SKC biti poprište fantastičnih predstava, ludih eksperimenata i najvatrenijih naučnih debata.
Za one koji su mislili da je petak dan za opuštanje, Ivana i Milan će razneti njihova očekivanja, i to bukvalno. Oni pripremaju „Dizanje u vazduh“ koje će premijerno izvesti na sceni SKC-a, odmah nakon što gosti iz Estonije razotkriju superheroje u šou programu specijalno prilagođenom 7. Festivalu nauke.
Pametnim igraonicama, u prostoru bivšeg Eurosalona, sutra će vladati gospodari mezozoika – dinosaurusi jedinstvenih moći. Miš beli heroj smeli opet će pokušati da pobedi lavirint a gosti iz Hrvatske Znanstvene čarolije teraće špagete da plešu i gostima ponuditi pravi ljubičasti sok.
Nakon što pobegnu sa noćnog neba, sve zvezde sjatiće se u jedinstveni planetarijum u Galeriji Narodne banke Srbije, gde čekaju posetioce Festivala nauke već od 10 sati.
Festivalske karte koštaju 400 dinara, i sa njom svi posetioci tokom jednog dana mogu obići svih pet festivalskih lokacija, uključujući i Naučni centar Muzeja nauke i tehnike. Posetioci koji su zainteresovani isključivo za programe u Studentskom kulturnom centru i Eurosalonu tokom festivala mogu da kupe pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara. Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz.

Povezana vest:  Karl Lagerfeld X L’Oréal Paris – jedna od poslednjih kolboracija sa ličnim pečatom modnog genija