FN - ogromna celija biologija7. Festival nauke: Snovi se ostvaruju uz pomoć nauke

Najveća naučna fešta u godini došla je do pola puta, a tokom poslednja dva dana Festivala nauke, stotine superheroja na pet festivalskih lokacija dočekaće radoznale posetioce.
Jedinstveni snovi u boji mogu da se ostvare u bivšoj RK „Kluz“ (sadašnji Zepter Expo) uz pomoć superheroja sa Fakulteta za fizičku hemiju, gde se možete poigrati sa najšarenijim bojama i dotaći spekta(r)kularnu svetlost. Njihove kolege sa Fizičkog fakulteta spremne su da ostvare najluđe naučne snove i razotkriju do sada nedokučive „perpetuum mobile“ uređaje.
Za one željne filmskih reflektora i specijalnih efekata, snovi će biti ostvareni na susednom štandu Visoke škole elektrotehnike i računarstva. Pred zelenim platnom i objektivom kamere oni najsmeliji mogu da se upuste u avanturu snimanja scena najvećih naučno-fantastičnih filmskih hitova. Romantičnije duše saznaće kako da neguju leptiriće u stomaku ili se pak izleče od ljubavi a gurmani u duši provešće se neočekivano dobro sa saradnicima Poljoprivrednog fakulteta, gde će otkriti sve tajne mleka, saznati kako da nepogrešivo razlikuju votku od rakije, i kako od semenke da naprave terevenke.
Još jedan teško ostvariv san bio je putovanje u prošlost, ali na Festivalu nauke ni to nije nemoguća misija. Ruku uz ruku sa neverovatnim dinosaursima moguće je zagospodariti mezozoikom u prostorijama bivšeg Eurosalona (Kralja Milana broj 1), a na istom meštu sve detektivske duše u prilici su da ispeku zanat i možda baš oni postanu novi Šerlok Holms ili Herkul Poaro. Oni kojima putovanje u svemir deluje zanimljivije od putovanja u vreme, nezaobilazna festivalska tačka je Galerija Narodne banke Srbije, gde je otvoren pravi svemirski bioskop, postavljen između najsjanijih zvezda.
Dobro je poznato da svi snovi nastaju u našoj glavi, pa je igranje sa našim mislima, svešću i podsvešću poligon koji ne bi trebalo zaobići. Brojni znatiželjnici zato su se već udružili sa Laboratorijom za eksperimentalnu psihologiju, i na Galeriji SKC-a otkrili šta sve može Aristotelova ruka, koliko je mudro sedeti na fakirovoj stolici i da li treba verovati prstu-kobasici. Nedaleko od njih, pobornici nešto drugačijih naučnih eksperimenata uz pomoć Hemijskog fakulteta uspevaju da zapale vodu i zalede vatru i ostvare najluđe snove.
Festival nauke do sada je ugostio više od 15.000 posetilaca, a velika poseta očekuje se i prvog dana vikenda, kada će festival otkriti svoje nove adute. Tada će nastupiti i jedna od najvećih zvezda prošlogodišnjeg festivala, Fabian Dekamp, koji dolazi sa francuskom trupom superheroja „Les Atomes Crochus“, koji za našu publiku spremaju „Vodeno čarobnjaštvo“.
Prvi dan vikenda, posle naporne radne nedelje, obeležiće uživanja u svim čulima za šta su zaduženi najbolji festivalski kuvari i njihovo „Molekularno kuvanje“. Oni pronicljivi koji se dodatno zanimaju za hranu i ishranu ne bi trebalo da propuste festivalsku debatu „Sva lica namirnica“ u okviru koje će na Velikoj sceni SKC-a konačno biti razbijeni mitovi o zdravoj hrani, aditivima i belim smrtima.
Festival nauke je najveći događaj u regionu kojim se promovišu nauka i obrazovanje.

Povezana vest:  Naslednici „Top liste nadrealista“ dolaze u Mikser House