FN - EkspertinejdzeriTreći dan Festivala nauke – Nauka koja menja život, iz korena!

Ako je verovati sujevernima, najsrećniji brojevi upravo su 3 i 7. Zbog toga nimalo ne čudi što je treći dan sedmog Festivala nauke privukao veliki broj posetilaca spremnih da uz pomoć nauke promene svoj život na bolje.
Koliko nam nauka može olakšati, ali i spasiti život pokazali su superheroji koji su svim zainteresovanima delili savete za lepši, zdraviji i duži životni vek. Tako je uz pomoć mladih naučnika moguće testirati oštrinu svog vida, proveriti koje se boje razaznaju po danu i kako uopšte vidimo u mraku.
Na istom mestu, u bivšoj RK „Kluz“ a sadašnjem Zepter Expo zdanju, pod sloganom „Vežbanje je lek“ svaki posetilac može dobiti, prema njemu krojene najkorisnije savete o vežbama, ishrani, borbi protiv gojaznosti ili astme. Priču o zdravlju dopunjavaju farmaceutske preporuke koje su ovoga puta usmerene protiv najvećih neprijatelja svih superheroja – moćnih bakterija.
Novi prostor na festivalskoj mapi, bivši „Eurosalon“, u celosti je prilagođen najmlađim superherojima. Tako su mališani već danima opsedali goste iz Hrvatske koji su na Festival nauke došli sa postavkom „Čarolija ili laboratorija“, gde su pokazali da epruveta može biti podjednako zanimljiva kao i diskoteka. Oni najhrabriji probali su čarobni ljubičasti sok, a najspretniji su učinili da i špagete zaplešu.
Scena Studenskog kulturnog centra i trećeg festivalskog dana bila je mesto gde su superheroji demonstrirali svoje moći u okviru najluđih šou programa. U prodaji su ostale još samo karte za nedelju i biološki spektakl Lund univerziteta „Šou sa veliki VAU“, kao i za goste iz Estonije koji su spremni da po poslednji put pred srpskom publikom razotkriju sve tajne superheroja programom koji se zove baš tako – „Razotkrivanje superheroja“.
Galerija SKC-a je mesto gde se mogu naučiti i specijalni francuski trikovi za supersnagu, superum i ostale veštine superheroja. Na toj galeriji smestili su se krotioci vazdušnih struja, superheroji neba, nama običnim smrtnicima poznati kao beloglavi supovi.
Poslednji dan Festivala proteći će i u znaku nesvakidašnje postavke koja otkriva sve čarolije i anomalije životinjskog carstva, a zablistaće i tehnološki svet koji će posetioci moći da pokrenu i zatalasaju samo uz pomoć svojih telefona.
Ceo svet o tome bruji već godinama a uskoro je red i na Srbiju da se o tome izjasni – da li je za ili protiv genetski modifikovanih organizama. Pre svake odluke treba poslušati naučnike, uključiti se u raspravu i onda doneti svoj sud. Debata koja zatvara 7. Festival nauke nazvana je „OMG – GMO“.
Festival nauke je najveći događaj u regionu kojim se promovišu nauka i obrazovanje.
Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja u cilju ostvarivanja rasta i razvoja kompanije. Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori su Erste banka, kompanije Koka Kola, McDonalds, Imlek, Bambi i Grafix.
Festival podržavaju Centar za promociju nauke, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, opština Savski venac, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i strane ambasade i kulturni centri.
Ne propustite poslednjeg dana 7. Festivala nauke:
SKC
12:00 Šou sa velikim „VAU“
13:30 Vodeno čarobnjaštvo
14:30 Molekularno kuvanje
15:30 Razotkrivanje superheroja
17:30 Debata: OMG – GMO

Povezana vest:  Kejt Midlton primljena u bolnicu zbog porođaja