Kicenje ekoloskih jelki 1GRAĐANI UKRAŠAVALI EKOLOŠKE JELKE U MERKATORU

Velika ekološka akcija u okviru koje građani mogu da donesu ambalažni otpad – limenke i pet ambalažu, presuju ih i okite ekološku jelku, zahvaljujući kompaniji Sekopak, otvorena je u Merkator centru u Beogradu, a trajaće danas i sutra od 10 do 19 časova.
Pored zabavnog dela – presovanja ambalažnog otpada i kićenja ekoloških jelki, Sekopak je omogućio posetiocima i da se informišu o značaju recikliranja, i o tome šta tačno označava simbol Zelena tačka na ambalaži. Za donetu i recikliranu limenku ili PET bocu, posetioci na poklon dobijaju i simboličan poklon od biorazgradljivih materijala.
„Kada potrošimo neki proizvod, on završava kao otpad, a građani nisu dovoljno upoznati sa načinima pravilnog odlaganja ambalaže. Zbog toga smo, u susret novogodišnjim praznicima, organizovali akciju gde posetioci, a posebno deca, mogu da se oprobaju u recikliranju i na taj način daju svoj doprinos u zaštiti životne sredine“, rekla je Violeta Belanović Kokir u ime Sekopaka.
Otpad uglavnom završava u kantama za otpatke i tako postaje smeće koje trune decenijama ili stotinama godina na deponiji, u zavisnosti od vrste materijala od kojeg je ambalaža napravljena. U Srbiji se trenutno kroz reciklažu iskoristi više od 30 odsto ambalažnog otpada, ali je važno uticati na dalje širenje ekološke prakse.
Posetiocima će, u okviru akcije, posebno obučeni radnici ukazati i na značaj obraćanja pažnje na to da li ambalaža proizvoda koje kupuje ima simbol Zelena tačka. Ukoliko proizvod ima ovu oznaku, znamo da kompanija koja ga je plasirala na tržište učestvuje u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom, da je društveno odgovorna i ekološki svesna. Nakon što takav proizvod bude potrošen, a ambalaža odbačena, sistem će se pobrinuti da ona bude reciklirana, umesto da završi na deponiji.

Povezana vest:  Prolećna avantura počinje sa vašom bebom u veselim nosiljkama