OP3-CRCDeca sada mogu potražiti pravdu putem UN-a

Međunarodna koalicija nevladinih organizacija za prava dece, Ratifikujte OP3CRC, poziva zemlje da ratifikuju Opcioni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima deteta (OP3 CRC), naglašavajući da će UN od sada biti bolje pripremljen da reaguje na buduće povrede prava dece, a i pojačati će se pritisak na države kako bi se osiguralo poštovanje prava dece.
Deca su žrtve kršenja ljudskih prava širom sveta, suočavaju se sa smrtnim presudama, trgovinom u svrhu opasnih oblika dečijeg rada i predmet su seksualnog i drugih vrsta nasilja. Često su zapostavljena od strane onih koji donose odluke, a njihovo mišljenje i želje se ignorišu.
Do danas, bez obzira na to što su je ratifikovale skoro sve države u svetu (ratifikovali su je svi osim Somalije, Južnog Sudana i Sjedinjenih Američkih Država), UN-ova Konvencija o pravima deteta predstavlja jedini međunarodni sporazum o ljudskim pravima koji ne sadrži mehanizme koji bi žrtvama omogućili pristup međunarodnim tribunalima ukoliko u svojoj zemlji ne mogu doći do pravde.
Članovi koalicije Ratifikujte OP3CRC pozivaju države širom sveta da ratifikuju ovaj sporazum kako bi što više dece dobilo pristup UN-ovom tribunalu. Države nemaju obavezu da poštuju sporazum dok ga ne ratifikuju.
Flore-Anne Bourgeois, dopredsedavajuća koalicije Ratifikujte OP3CRC je izjavila: „Deca se svakodnevno suočavaju sa povredama svojih prava zbog oružanih sukoba, diskriminacije, nasilja u njihovim zajednicama, školama i domovima, kao i nedostupnosti osnovnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, a njihovi pogledi i mišljenja se sistematski ignorišu. Spisak je dugačak. Krajnje je vrijeme da se slučajevima povrede prava dece omogući pristup UN-u.“
„Apelujemo na sve države da pokažu svoju posvećenost unapređenju i zaštiti prava dece i da ratifikuju sporazum bez odlaganja, kako bi što više dece dobilo pristup međunarodnom pravosuđu.“
Opcioni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima deteta (OP3 CRC) je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila u decembru 2011. godine. Sporazum će stupiti na snagu za tri meseca, nakon što ga je 14. januara 2014. godine ratifikovala Kostarika. Do sada su ga ratifikovale i Albanija, Bolivija, Gabon, Nemačka, Crna Gora, Portugal, Slovačka, Španija i Tajland.
Save the Children za sevozapadni Balkan čestita Crnoj Gori što je među prvim zemljama iz regiona ratifikovala sporazum. Ujedno ohrabrujemo Republiku Srbiju, koja je potpisala sporazum u februaru 2012. godine, da ga i ratifikuje, a vlasti Bosne i Hercegovine da se pridruže listi zemalja koje su prepoznale značaj omogućavanja pristupa međunarodnom pravosuđu u slučajevima povrede prava dece. Žrtve svih novonastalih ili trajnih povreda prava u državama koje su ratifikovale sporazum mogu Komitetu predočiti svoje slučajeve, ukoliko nisu rešeni u matičnoj državi.

Povezana vest:  Luksuzni nakit FREYWILLE u Srbiji visoko pozicioniran