Warren Buffett

Bafet daje milijardu dolara za tačnu košarakašku prognozu

Američki milijarder Voren Bafet udružio se s kompanijom Kviken Loans (Quicken Loans Inc) I ponudio milijardu dolara osobi koja tačno pogodi pobednike svih utakmica na ovogodišnjem turniru američke univerzitetske košarke. Kompanija Kviken je navela da će novac dobiti onaj ko uspe bez greške da pogodi pobednika 63 utakmice u ovogodišnjem takmičenju univerzitetske košarke za muškarce. 
Ovaj zadatak, međutim, nije ni malo lako, jer na turniru na principu ispadanja učestvuje veliki broj ekipa i iznenađenja u rezultatima mečeva nisu retka. Kulminacija ovog veoma omiljenog takmičenja u SAD je u poslednjim mečevima, nazvanim „martovsko ludilo“ (Marć Madleš)“. Ove godine poslednji mečevi biće odigrani od 18. marta do 7. aprila. 
U pogađanju može da učestvuje prvih 10 miliona ljudi koji se prijave. Pobednik, ako ga bude, moći će da bira da li će novac uzeti u 40 rata od po 25 miliona dolara ili ođednom, u kom slučaju će suma biti „samo“ 500 miliona dolara. 
Profesor matematike na Univerzitetu DePol u Čikagu Džefri Bergen je malo ohladio optimiste i rekao da ne veruje da će iko uspeti ovo da pogodi. Prema njegovom proračunu, šansa da neko predvidi pobednike svih mečeva je jedna na devet hiljada milijardi, što je cifra iza koje stoji 18 nula. 

Povezana vest:  Beč u borbi protiv nasilja