writingKonkurs za dramski tekst za mlade na temu tabua

Domaća sekcija Međunarodnog udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade AŠITEJ Srbija raspisala je anonimni konkurs za originalni dramski tekst za mlade, koji traje do 28. februara, a pobednik će biti proglašen 20. marta, na Svetski dan pozorišta za decu i mlade.
Konkurs se realizuje uz podršku Sterijinog pozorja i Malog pozorišta „Duško Radović“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Ciljna grupa je publika od 13 do 17 godina, za koju AŠITEJ smatra da je prilično zapostavljena u pozorišnom životu, pa poziva profesionalne dramske pisce da se obrate upravo ovoj grupi.
Tema konkursa je tabu, odnosno društveni događaji, pojave ili fenomeni koji su proskribovani kao neprimereni i neprihvatljivi među mladima. Naravno, pisci se pozivaju da temu tretiraju što šire i tumače je što otvorenije, uz maksimalnu kreativnu slobodu, saopštio je AŠITEJ.
Pravo učešća imaju originalni, neobjavljeni i neizvođeni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom jeziku čiji su autori državljani Srbije, a tekstove treba slati pod šifrom.
Kako je najavljeno, osnovni kriterijumi pri izboru pobednika biće umetnička vrednost, inovativnost na planu forme, relevantnost tema i univerzalne vrednosti u korespondenciji sa mladim gledaocem.
U žiriju su dramska spisateljica i dramaturg Marija Karaklajić, pozorišna rediteljka Đurđa Tešić i glumac Damjan Kecojević. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (200.000 dinara), prevoda na engleski jezik, štampanja teksta u publikaciji „Almanah“ na engleskom, objavljivanje na sajtu AŠITEJ Srbije na srpskom i engleskom i javno čitanje u režiji profesionalnog reditelja i izvođenju profesionalnih glumaca na sceni „Radovića“.

Povezana vest:  Novi Sad podneo Kandidaturu za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine