Defile mazoretkinja kroz Knez Mihailovu 1Mažoretkinje najavile hercegnovski „Praznik mimoze Portonovi“

Nakon 14 godina pauze, prolaskom mažoretkinja kroz centralne beogradske ulice najavljen je 45. „Praznik Mimoze Portonovi“. Pored Beograda, karnevalska povorka je posetila i Podgoricu i Trebinje, najavljujući na taj način manifestaciju koja se ove godine održava od 31. januara do 28. februara u Herceg Novom. Strateški partner Festivala Mimoze od ove godine je kompanija Azmont Investments.
-Ugovor o strateškoj saradnji između kompanije Azmont Investments i Opštine Herceg Novi i predstavljanje festivala „Praznik Mimoze Portonovi“ prvi je korak ka repozicioniranju manifestacije u veoma ambiciozan niz događaja, a u cilju ujedinjenja lokalne zajednice i širenja ponosa i pozitivnog duha kroz zemlje bivše Jugoslavije. Namera nam je da od festivala napravimo događaj svetskog nivoa i da sadržajima tokom meseca mimoze obnovimo uspomene na dane iz vremena bivše Jugoslavije – istakla je Tijana Durković, šef operativnog sektora Azmont Investments.
Program festivala će kao i do sada pratiti tradiciju, kroz spoj brojnih kulturnih i sportskih sadržaja, maskenbala i karnevalskih povorki. Na ovaj način „Praznik Mimoze Portonovi“ ispuniće jedan od svojih ciljeva, a to je oživljavanje turističke sezone u zimskom periodu. Praznik Mimoze Portonovi počeće otvaranjem Međunarodne izložbe cveća i koncertom poznatog muzičara Džibonija (Gibonni), koji će biti održan na glavnom gradskom trgu. Tokom meseca trajanja manifestacije posetioci će uživati u tradicionalnoj fešti, brojnim koncertima, književnim večerima, pozorišnim predstavama i likovnim izložbama.
Praznik Mimoze prvi put je organizovan 1969. godine i simboliše dolazak proleća, a u oblasti Boke Kotorske najavljuje ga i pojava ovog cveta. Kao član „Fondacije Evropskih Karnevalskih Gradova“, tokom svojih četrdeset pet godina postojanja posetio je više od 80 gradova u Crnoj Gori i u okolnim zemljama, prolazeći preko 150,000 km puta.
Glavni sponzor ovogodišnjeg festivala je kompanija Azmont Investments, koja u Herceg Novom, na lokalitetu nekadašnje vojne kasarne Kumbor, gradi luksuzni One &Only resort, jedini takve vrste u Evropi. Dosadašnjim poslovanjem u Crnoj Gori, Azmont je pokazao posvećenost u pružanju podrške lokalnoj zajednici Herceg Novog i privlačenju međunarodne pažnje ka regionu.

Povezana vest:  Preko besplatne Microsoft edukacije do prvog radnog mesta