Zlatni minut Udruzenje Cika Boca fotografija 1Zlatni minut za najhrabrije mališane Srbije

Akcijom „Budi svoj, nisi broj!“ danas je obeležen Međunarodni dan dece obolele od raka. Ova manifestacija je deo projekta „Zlatni minut“ koje zajedničkim snagama realizuju udruženje „Čika Boca“ i kompanija Vip mobile, a cilj akcije je da se masovnim okupljanjem pošalje snažna podrška deci i mladima koji su trenutno u procesu lečenja od malignih bolesti.
Početak akcije je simbolično obeležen na platou Đoke Vještice, ispred fontane „Vrelo života“, a zatim i u parku Milutina Milankovića, gde se veliki broj građana okupio kako bi poslali poruke podrške deci koja se trenutno leče od raka na dečijim centrima za onkologiju u Beogradu i Srbiji.
Tačno u podne, u holu tržnog centra „Stadion Shopping Center“, ispunjenom zlatnim balonima i uz zvuk bubnjeva istaknutog muzičara Dragoljuba Đuričića i mladih Masterblasters-a, započeo je i svečani program ove akcije. Pravo iznenađenje za sve prisutne bio je flashmob performans u kome je učestvovalo 339 građana koji su nas uz koreografiju i tekst hit pesme „Hoću da znam“, legendarnog rok sastava Partibrejkers, podsetili da ne smemo okretati glavu i ignorisati decu i mlade koji se susreću sa ovim teškim životnim okolnostima.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije BATUT, u prethodnoj godini broj dece i mladih koji su oboleli od neke vrste maligniteta je iznosio 339, pa otuda i simbolika ovog broja. Takođe, u znak solidarnosti sa decom na hemioterapiji, organizovano je volontersko šišanje do glave, a fotografije su putem društvenih mreža istog trenutka stigle do dece na odeljenjima za onkologiju.
„Budi svoj, nisi broj!“ deo je Čika Bocinog projekta „Zlatni minut“ koji se ove godine u potpunosti finansira zahvaljujući sredstvima u iznosu od 4 miliona dinara sakupljenih tokom novogodišnjih praznika iz budžeta kompanije Vip i njenih korisnika putem kratkog broja 2001. Prikupljena sredstva će omogućiti realizaciju niza aktivnosti koje imaju za cilj kvalitetniju rehabilitaciju dece i mladih lečenih od maligniteta.

Povezana vest:  Domingo podržava borbu bikova