ivana spanovic poza 1

Španović: Ovo je moja najuspešnija godina

Najbolji atletičari sveta okupili su se u Makarešu, ali ovoga puta branili su boje svojih kontinenata. Pobedu je odnela reprezentacija Evrope u čijem sastavu je bila i srpska atletičarka Ivana Španović. Španovićeva je nastavila seriju uspeha i donela timu veliki broj bodova. Ivana je vodila celo takmičenje, da bi u poslednjoj četvrtoj seriji Francuskinja Lesur skočila 6,66m i zauzela prvo mesto. Španovićeva je sa rezultatom 6,56m bila druga, dok je treće mesto pripalo Amerikanki Tijani Bartoleti.
-Velika je čast i privilegija biti izabran i nastupati za reprezentaciju Evrope. Mnogo sam srećna jer smo Lesur i ja uspele da u našoj disciplini donesemo timu Evrope maksimalni broj bodova. Poseban je osećaj braniti boje Evrope i drago mi je da sam mojim rezultatom opravdala poziv u reprezentaciju i doprinela pobedi našeg tima.
Ovo je ujedno bilo i poslednje takmičenje za srpsku atletičarku ove godine, te se Ivana kratko osvrnula i iznela utiske ove takmičarske sezone:
-Ovo je definitivno moja najuspešnija godina. Osvojila sam svetsku bronzu u dvorani i evropsko srebro, pomerila granice najboljeg rezultata kako u dvorani tako i na otvorenom, izbila sam na prvu poziciju svetske rang liste u jednom trenutku da bi u sveukupnom poretku Dijamantske Lige zauzela drugo mesto sa istim brojem bodova kao i prvoplasirana. Završila sam sezonu nastupom za reprezentaciju Evrope i ne mogu biti srećnija. Tokom cele sezone sam uspela da održim vrlo visok nivo forme i ono što je najvažnije nisam imala ozbiljnih povreda. Svi ovi uspesi daju mi dodatno samopouzdanje za narednu sezonu u kojoj će prioritet imati svetsko prvenstvo u Pekingu.
Nema sumnje da je ovo bila najuspešnija sezona u karijeri Ivane Španović koja je pokazala da pripada samoj eliti svetske atletike. Učešće, kao i kontinuitet uspeha na velikim takmičenjima je definitivno doveo srpsku rekorderku u sam svetski krem. Španovićeva je ove sezone bila u vrhunskoj formi, briljirala na svakom takmičenju, svojom profesionalnošću i borbenošću zasenila je svoje konkurentkinje i opčinila svetske stručnjake, ali kao da je srpskoj atletičarki nedostajalo tokom cele godine ono malo sportske sreće za još jedno bolje mesto ili sjajnije odličje, za koje je realno bila i više nego spremna. Takođe, treba istaći da vremenski uslovi nisu bili na strani atletičara ove godine, na većini takmičenja pratilo ih je hladno vreme, kiša i vetar, ali ipak, srpska atletičarka nema za čime da žali, njeni uspesi su definitivno ispisali nove stranice istorije srpske atletike i kako sama kaže svi ovi uspesi joj daju samo dodatnu motivaciju da trenira još jače kako bi i u narednim godinama bila još bolja i Srbiju obradovala novim medaljama.
Uslediće kratka pauza, a početkom oktobra srpska atletičarka kreće sa pripremama za novu sezonu, spremajući se za nove izazove i nove pobede.

Povezana vest:  Prva studentska trka u Beogradu: BRC UNIVERSITY RUN