oscar pistorius

Pistorijusu danas počinje proces izricanje kazne

Južnoafričkom paraolimpijcu Oskaru Pistorijusu koji je u septembru proglašen krivim za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkem u ferbuaru prošle godine, danas počinje završni proces izricanja kazne.
Sudija Tokozile Masipa oslobodila je Pistorijusa odgovornosti za ubistvo s predumišljajem, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je namerno izvršio ubistvo, hicima iz vatrenog oružxja kroz zatvorena vrata kupatila svoje kuće u Pretoiriji.
Pistorijus za ubistvo iz nehata može da bude osuđen na maksimalno 15 godina, ali isto tako može da bude i oslobođen, odnosno da bude uslovno kažnjen i osuđen na društveno koristan rad.
Južnoafrički list „Tajms“ u petak je preko cele naslovne strane doneo naslov „Oskar neće ići u zatvor“, ali istovremeno „Star“ iz Johanesburga tvrdi suprotno – da će Pistorijus biti osuđen na najmanje deset godina iza rešetaka.
Očekuje se da izricanje kazne Pistorijusu usledi pošto sudija sasluša sve argumente tužilastsva i odbrane, kao i nalaze psihijatrsijskih eksperata, što bi moglo da potraje nedelje dana.
Pistorijus je u februaru prošle godine hicima iz vatrenog oružja ubio svoju devojku Rivu Stenkemp.
Tužilaštvo je tražilo da on bude osuđen zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je on svoju devojku ubio misleći od nje da je provalnik.

Povezana vest:  Bolt: Dižem formu za Moskvu