Boost Belgrade 4.4 foto 2Uskoro počinje druga „BOOST Belgrade“ trka

Ostalo je manje od mesec dana do Beogradskog maratona, a uskoro se održava druga adidas „BOOST Belgrade“ trka na kojoj će svi trkači moći da testiraju svoju snagu i izdržljivost.

U subotu, 4. aprila u 11 časova na trim stazi Hajd parka počeće druga od ukupno četiri „BOOST Belgrade“ trke koje će se održati u 2015. godini. Trka je otvorena i besplatna za sve koji žele da trče deonicu dugu 5820 m. Start i cilj trke biće u središtu parka, a trčaće se četiri kruga. Broj učesnika nije ograničen. Prijavljivanje za trku je u toku i trajaće do 3. aprila. Dovoljno je popuniti online formular na sajtu www.adidasrunningteam.rs i na dan trke (najkasnije do 10.30h) preuzeti startni broj. Hajd park je lociran u jednom od najlepših delova grada, između Bulevara mira, Topčiderskog venca i Bulevara Vojvode Putnika.

Povezana vest:  Velikom trkom na Marakani zvanično najavljena WE RUN BELGRADE trka

Brojni trkači se već mesecima ozbiljno pripremaju za najveći maraton u Srbiji, među kojima je i Ivan Miškeljin, državni prvak u maratonu i trener „adidas Running team“-a. Ivan  otkriva kako je najbolje pripremiti se za trke od 5 km kao što su „BOOST Belgrade“ ili „Trka zadovoljstva“.

– Svima koji tek sa prolećem počinju da trče i pripremaju se za gradske trke od 5 km preporučujem da počnu polako. Ekonomično trošiti energiju i kontinuirano trčati laganim ritmom. To je osnova za kasnije bolje i duže trčanje. Dovoljno je trčati 3 puta nedeljno. U početku 15-20 min, ali tako da uvek minut šetate, a za minut povećavate trčanje, sve dok ne budete bili u mogućnosti da istrčite 20 min bez stajanja. Nakon toga moguće je trčati i do 30 min, a kasnije kraće, a brže deonice – 500 m lagano, 500 m brzo. Svi ovi treninzi mogu trkačima pomoći da jednog dana istrče i polumaraton i maraton – objašnjava Miškeljin i preporučuje trčanje po mekanoj podlozi, jer ublažava udar stopala o podlogu i smanjuje moguće povrede.

Povezana vest:  Sedmoro dopingovanih na SP u Moskvi

– Povrede su česte, a znaju biti vrlo opasne, zato je najbolje trčati po travnatim površinama i jednom nedeljno po betonu, u što kvalitetnijoj obući, poput Energy Boost patika. Najbolje podloge za trčanje su Homerova staza na Košutnjaku koja ima sloj šljunka, sloj peska i sloj karbonizirane piljevine. Dobro je trčati i na Adi Ciganliji – na trim stazi, crvenoj stazi ili betonskoj stazi. Možete trčati u Hajd parku, kroz Miljakovačku ili Banjičku šumu, a za one koji vole nešto drugačiji pogled i atmosferu preporučujem staze pored Save i Dunava ili po Kalemegdanu. Na trening krenuti tek kada organizam svari hranu. Za prženu hranu je potrebno 3-4 sata, za polutečnu (musli, kačamak…) 2 do 3 sata, a za tečnu (šejk, frape..) samo sat vremena. Ne smemo zaboravite zagrevanje i istezanje. To nas može spasiti od sigurnih upala ili povreda, a potrebno je samo 15-20 sekundi. Tokom treninga treba unositi dosta tečnosti – savetuje Miškeljin i ističe da svi koji su uporni, trče polako i ekonomično troše energiju mogu sa lakoćom ove godine osvojiti sve ulice Beograda.

Povezana vest:  TRKAČKI PERFORMANS U CENTRU GRADA: Ko je brži Igor Šarčević ili autobus?

Upravo na „BOOST Belgrade“ trkama stiže nova energija gradskih trkača koja će osvojiti sve krajeve Beograda. Svaka trka biće u znaku određene boje, a svi koji istrče trku dobiće narukvicu u boji trke i mogućnost da kroz mini lutriju osvoje vrednu adidas nagradu. Ali to nije sve, svi koji sakupe narukvice sa sve 4 #BoostBelgrade trke, a potom učestvuju u „adidas Open run“ trci u oktobru, takođe će osvojiti adidas poklon iznenađenje.