start

Mali: Sutrašnji maraton najmasovniji i najbolji do sada

Tradicionalni 28. Beogradski maraton biće najmasovnija i najbolje organizovana trka do sada, izjavio je danas gradonačelnik Siniša Mali u Gradskoj skupštini.
-Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da će Beogradski maraton sa preko 20.000 ucesnika u Trci zadovoljstva i preko 4.500 maratonaca i polumaratonaca iz 56 zemalja sveta biti najmasovniji i najbolje organizovan maraton do sada – rekao je Mali na završnoj konferenciji za medije u Gradskoj skupštini.
On je naglasio da će tradicionalnu manifestaciju putem sajta uživo moći da prati ceo svet.
-Maraton je najbolja promocija naše zemlje, glavnog grada i sporta uopšte – rekao je Mali i pozvao Beograđane da ušto većem broju izađu na ulice prestonice i tako pokažu da smo sportska nacija. 
Gradonačelnik je otkrio i da je Beogardski maraton do sada doneo glavnom gradu doprinos vrednosti od oko 100 miliona evra.
Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je Beogardski maraton „olicenje glavnog grada“.
-Beogradski maraton pored takmičarske predstavja i važnu obrazovnu priču – rekao je Peruničić i poželeo svim učesnicima da iz Beograda ponesu lepe uspomene.
Promoter Beogradskog maratona Galina Čistjakova istakla je da se vrlo rado odazvala pozivu organizatora, s obzirom na srdačan doček koji je imala 2008. godine kada je promovisala Žensku trku.
Čistjakova, koja je već 27 godina svetska rekorderka u skoku u dalj sa 7,52 metara istakla je da je u Beograd došla i kako bi podržala Ivanu Španović.
-Ivana je ne samo dobar čovek, već je i velika sportistkinja čvrstog karaktera pred kojom je velika budućnost. Verujem da će osvojiti medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Ivanu podržava cela nacija, a ona će vašoj zemlji zauzvrat doneti slavu i popularnost – rekla je Čistjakova.
Rekorderka Srbije u maratonu Olivera Jevtić, koja ove godine neće učestvovati zbog problema koje je imala tokom priprema u Keniji, kada je ostala bez pasoša i ličnih stvari, poručila je da će ovoga puta podrzavati maratonce pored staze.
-Beogradski maraton je za mene više od sporta. Ova manifestacija po svim aspektima ne zaostaje za velikim svetskim maratonima – ocenila je Jevtić.
Direktor Beogrdaskog maratona Dejan Nikolić najavio je moguće obaranje rekorda staze, pošto će učestvoavti kenijski i etiopijski atletičari koji su u karijeri istrčali mnogo bolje rezultate nego što je rekord staze u Beogradu.
-Vreme sutra neće biti sunčano, već svežije, ali upravo to je ono što odgovara elitnim maratoncima – poručio je Nikolić.
Beogradski maraton startuje sutra u 10 časova ispred Crkve Svetog Marka.

Povezana vest:  Beograd je dobio svoju prvu trku s bojama - Color running