Brankovic Amela Terzic i Elzan Bibic

Branković: Očekujem visok nivo Amele Terzić na SP u Pekingu

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković rekao je danas na Kopaoniku da veruje da će reprezentativka Amela Terzić na Svetskom prvenstvu u atletici, od 22. do 30. avgusta u Pekingu, biti na nivou svojih najboljih rezultata.
-Amela je jedna od najboljih mlađih seniorki na našem kontinentu ikada, sa dva zlata na dva poslednja prvenstva Evrope. Skinula je s trona evropske šampionke Snežanu Pajkić i Veru Nikolić, koja je bila i svetska rekorderka. Verujem da ćemo se posle Pekinga ponovo radovati, tamo je niko ne opterećuje borbom za medalju, već očekujemo da bude na svom uobičajenom nivou – rekao je Branković na konferenciji za novinare koju su ASS i Atletski klub Novi Pazar upriličili u kongresnoj sali hotela JAT na Kopaoniku. On je istakao da je novopazarski trener Rifat Zilkić primer kako stručnjak može istovremeno da radi sa vrhunskim takmičarom i mlađim naraštajima.
-Elzan Bibić je otkrovenje, ranije su mi to nagovestili Zilkić i selektor juniora Edin Zuković, koji je uneo dosta novina otkako je došao na funkciju. Imamo sjajnu mladu generaciju, pokazalo se to i na Olimpijskim danima mladih Evrope (EYOF) u Tbilisiju, gde smo bili najuspešniji od srpskih sportista“, ocenio je Branković. „Imamo veliku podršku Ministarstva omladine i sporta, kao i naših sponzora, što nam olakšava put do dobrih rezultata – dodao je on. Terzićeva je naglasila da je uložila puno truda da osvoji zlato na 1.500 metara na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Talinu, kao i da joj je taj rezultat obezbedio nastup u glavnom gradu Kine i Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru u njenoj osnovnoj disciplini.
-Posle Talina, odmah sam nastavila pripreme. Rasterećena idem u Peking, ali se radujem što ću ponovo trčati s najboljim svetskim atletičarkama. Što je veće takmičenje i bolja konkurencija, kvalitetniji su i moji rezultati. Uspesi koje postižem nisu samo moji, iza njih stoji veliki broj ljudi. Osim mog kluba i ASS, tu su sponzori Adidas i Viktorija grupa – rekla je ova 22-godišnja Novopazarka. Ona je prijavljena za discipline 1.500 i 800 metara, a na svetskim prvenstvima debitovala je 2013. godine u Moskvi, gde nije uspela da prođe kvalifikacije.
-Motivisana sam da budem bolja nego u Moskvi, tamo sam napravila grešku. Hvala bogu što se to dogodilo, pa se neće ponoviti u Pekingu – uverena je Terzićeva.
Njen trener, Rifat Zilkić izrazio je očekivanje da će Terzićeva uskoro popraviti lični i rekord Srbije na 1.500 metara, koji od pre nepunih mesec dana iznosi 4:04,77 minuta.
-Ako na najvećim takmičenjima, bez ‘zeca’ i u taktičkoj trci napravite 4:04,77, onda vredite ispod četiri minuta. Pokazuju to i treninzi. Ipak, za tako nešto sve mora da se poklopi. Ove godine Amela je sjajna, postavila je najbolje lične rezultate u tri discipline, srušila 47 godina star rekord Vere Nikolić na 800 metara, a njena pobeda u Talinu, gde je bila prehlađena, jedan mi je od najsrećnijih trenutaka u životu – istakao je Zilkić.
Ovaj trofejni stručnjak je dodao da je slučajno otkrio Elzana Bibića, kao i da je taj 16-godišnji srednjeprugaš za kratko vreme došao do vrhunskih rezultata.
-Kad smo počeli da planiramo njegov sportski razvoj, EYOF je bio na prvom mestu. norme su bile dosta oštre, ali brzo ih je ispunio i stalno napredovao. Za mene nije iznenađenje njegovo zlato na 3.000 u Tbilisiju, raduje me i srebro 1.500. Možda je mogao i tu da trujumfuje, ali je malo taktički pogrešio. Bio je najuspešniji sportista Srbije na EYOF, nosio zastavu na zatvaranju i najavio da može da postane dobar senior – kazao je Zilkić. Elzan Bibić je rekao da je ASS puno uložio u njega, kao i da je zadovoljan zbog osvajanja zlatne i srebrne medalje u Tbilisiju.
-Sledeće godine održaće se Evropsko prvenstvo za juniore u tom gradu, potrudiću da ponovim dobre rezultate – najavio je Bibić.
Pomoćnik saveznog kapitena Edin Zuković ocenio je da su najbolji juniori Srbije ove sezone ostvarili zapažene rezultate.
-Ovo je godina puna velikih takmičenja. Na Svetskom juniorskom prvenstvu u Kaliju smo imali 11 predstavnika, na Evropskom za starije juniore u Eskilstuni šest, a bilo je i dobrih rezultata. EYOF je došao kao šlag na tortu, a naši mlađi juniori su najavili da mogu stopama Ivane Španović, Tatjane Jelače i Emira Bekrića, koji su na Olimpijskom festivalu mladih Evrope 2007. godine u Beogradu najavili vrhunske domete – rekao je Zuković.

Povezana vest:  BEOGRADSKI MARATON 2012, Izmena režima saobraćaja za vreme održavanja maratona

PHOTO: S. Župljanin