Justin Gatlin of the United States L and Henricho Bruintjies of South Africa

Getlin bojkotuje britanske novinare 

Američki sprinter Džastin Getlin odlučio je da bojkotuje britanske medije u znak protesta zbog navijačkog komentarisanja u finalu trke na 100 metara na šampionatu sveta u Pekingu, koju je završio kao drugi.
Getlin je saopštio da će do kraja šampionata sveta bojkotovati novinare Bi-Bi-Sija i ostalih britanskih medijskih kuća, znog njihove naklonosti Jamajčaninu Useinu Boltu, koji je u finalu za stotinku bio brži i tako odbranio titulu.
Finale u Pekingu bilo je u nekim medijima okarakterisano kao „sudar dobra i zla“, i kao „bitka za spas duše atletike“.
-On je odbranio titulu, svoj ugled, a možda je čak spasio i sam sport – rekao je komentator britanske TV stanice Stiv Krem, posto je Bolt ušao u cilj u vremenu 9,79, za stotinku pre Getlina.
Getlinov menadžer – i sam bivši sprinterski as Renaldo Niemaja rekao je da su britanski međi bili „krajnjie neprijatni prema Getlinu“.
-Džastin i ja verujemo da su britanski mediji i novinari bili krajnje neprijatni prema njemu. O njemu ništa pozitivno nije rečeno – rekao je Nijemaja za „Gardijan“.
On je naglasio da Getlin zbog sopstvenog dostojanstva i samopoštovanja oseća da je najbolje da ne priča sa britanskim novinarima.
-On je izuzetno pogođen ovim napadima. Kao ljudska biće, trebalo bi da budemo bolji, a BBC bi trebalo da izveštava bez navijanja – rekao je Nijemaja.
Getlin je u karijeri dva puta bio suspendovan zbog dopinga – prvi put 2002. na dve, a 2006. na četiri godine.
Otkako se vratio na stazu 2010, Getlin je sa svakom trkom bio sve brži, a do poraza u finalu na 100 metara protiv Bolta u Pekingu, on je bio nepobeđen na 29 trrka i u 33. godini uspeo je da obori licni rekord – na mitingu u Dohi rezultatom 9,74 sekunde.
Getlin je je ranije ove godine u intervjuu za Sports ilustrejted rekao da nije fer što ga nazivaju „dvostrukim doping prekršiocem“,
-Tome nema kraja, Odslužio sam svoju kaznu, nije me bilo četiri godine i evo – i dalje me kažnjavau za ono što se dogodilo pre bukvalno deset godina – rekao je Getlin.

Povezana vest:  Kolašinac: Hoću medalju na EP i finale u Londonu