iaaf

Rusija ulaže napore da reformiše svoju atletiku

Rusija ulaže napore da se reformiše posle veoma štetnog doping skandala, rekao je danas šef Radne grupe Međunarodne atletske federacije (IAAF) Norvežanin Rune Andersen.
IAAF je osnovao Radnu grupu koja će odrediti da li će ruskom atletskom timu biti ukinuta suspenzija zbog dopinga.
-Rusi su prepoznali da postoji problem i pokušavaju da ga reše – rekao je Andersen. IAAF je u novembru suspendovala Atletski savez Rusije iz svih takmičenja posle izveštaja Svetske anti-doping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu sportista koji je podržavala i prikrivala ruska vlada. Petočlana Radna grupa je juče i danas održala sastanke u Moskvi sa predstavnicima ruske vlade i visokim sportskim funkcionerima.
-To je otvoren i pošten razgovor. Nema opstrukcija za ono što pokušavamo da uradimo. Svi žele da pronađu rešenja za trenutne probleme ruske atletike – rekao je Andersen. On je dodao da se planira još nekoliko sastanaka sa „ruskim prijateljima“ pre nego što Radna grupa u martu podnese izveštaj IAAF. IAAF je naveo da, ako Rusija želi ukidanje suspenzije na vreme za Olimpijske igre u Rio de Žanejru, mora da istraži doping slučajeve, da otpusti svakog čelnika ili trenira koji je bio umešan u korišćenje ili prikrivanje dopinga i da ustanovi „snažnu anti-doping kulturu“. Atletski savez će u subotu izabrati novog predsednika, u sklopu reformi, a najozbiljniji kandidat je dugogodišnji generalni sekretar Mihail Butov, koji je i član IAAF.

Povezana vest:  Rešenje slučaja Semenija do kraja juna