Vitaly  Mutko

Mutko podržava preporuke komisije WADA

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko rekao je da podržava sve preporuke koje je ;danas objavila komisija Svetske antidoping agencije (WADA) o korupciji i dopingu u atletici i Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF).Izveštaj se uglavnom bavi navodnom korupcijom i iznudom u IAAF, uključujući pokušaje da se zataškaju doping prekršaji ruskih sportista, a u njemu se preporučuje da IAAF istraži raniju praksu i spreči pokvarene odnose između IAAF i nacionalnih saveza.
Mutko je žestoko kritikovao prvi izveštaj, objavljen u novembru, u kome se govori o dopingu koji je sponzorisala država, zbog čega je Rusija suspendovana iz svih atletskih takmičenja do daljeg. Ministar je, međutim, bio pomirljiviji posle današnjeg izveštaja.
-U potpunosti podržavamo sve zaključke i odluke, a razumemo i svoj deo odgovornosti. Nastavićemo da radimo zajedno sa kolegama iz IAAF i WADA – rekao je Mutko.
Komisija WADA optužila je bivšeg predsednika atletskog saveza Rusije Valentina Balahničeva za učešće u iznudi.
-Novi izveštaj je više o korupciji u sistemu administracije, u svetskom sportskom pokretu. Današnji nije više potpuno problem Rusije, niti problem drugih država – rekao je Mutko.
WADA je danas objavila da je količina loših stvari koje je otkrila nezavisna komisija dovoljna da se oglasi uzbuna.
Izveštaj je predstavljen u Minhenu, a u njemu se detaljno objašnjavaju zataškavanje dopinga i zločinačko udruživanje, korupciju i mito između bivših vođa nacionalnih saveza unutar IAAF.
-Jako je uznemirujuće to što su pojedinci na najvišim nivoima IAAF pomagali zataškavanje zbog sopstvene finansijske dobiti. Ovo je flagrantno zanemarivanje zakona i antidoping pravila i podriva poverenje javnosti širom sveta u čiste sportiste – rekao je predsednik WADA Krejg Ridi.

Povezana vest:  Održan prvi zimski javni trening u sklopu priprema za 30. Beogradski maraton