Nemačka televizije ARD, koja je već otkrila doping skandal u ruskoj atletici, najavila je danas da će na osnovu nove istrage otkriti sistem „dopinga pod kontrolom države“.

Dokumentarac, koji će biti emitovan sutra uveče, predstaviće dokumente koji pokazuju da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko „sprečio objavljivanje pozitivnih rezultata na doping za jednog fudbalera“ iz ruske prve lige, navodi ARD.

Povezana vest:  Emir Bekrić oborio rekord

U filmu se takodje dokazuje da „treneri u atletici, osudjeni za doping i doživotno suspendovani, i dalje treniraju sportiste prvog ranga“, navodi se u saopštenju nemačke televizije.

ARD navodi da je rezultate svoje istrage predao Medjunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) koja je odgovorila u pismu od 1. juna da se radi o „vrlo ozbiljnoj stvari“ i o „hitnom pitanju“ koje izaziva „ozbiljnu zabrinutost“.

Povezana vest:  Marokanac Amine Lalou izbačen zbog dopinga

U novembru 2015. nezavisna komisija Svetske antidoping agencije (WADA) otkrila je u šokantnom izveštaju rasprostranjeni sistem dopinga u Rusiji, zbog čega je Medjunarodna atletska federacija privremeno suspendovala Rusiju iz svih medjunarodnih takmičenja. ;

Ta istraga je sprovedena posle reportaže ARD-a iz decembra 2014. u kojoj su obelodanjene velike razmere dopinga u ruskoj atletici.

U izveštaju u martu IAAF je navela da je Rusija ostvarila „znatan napredak“ od novembra, ali i istakla da ostaje još dosta da se uradi da bi se ispunili uslovi za rehabilitaciju.

Povezana vest:  Beogradski maraton i IDEA promovišu zdrav život

IAAF treba da se izjasni 17. juna o suspenziji Rusije, što je važno za buduće učešće ruskih tamičara u Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (5-21. avgust).