atletska_stazaEmir Bekrić sedmi na svetu
Srpski predstavnik u finalnoj trci na 400 meatara sa preponama, Emir Bekrić, osvojio je sedmo mesto na 13. Svetskom prvenstvu u Monktonu. Pomenutu deonicu, Bekrić je istrčao za 51,06, u izuzetno jakoj konkurenciji, o čemu svedoči podatak da su dvojica prvoplasiranih imali ostvarenja ispod 50 sekundi. Naš atletičar se dobro držao gotovo do sto metara pre cilja, a onda su rivali iskoristili svoje prednosti da naprave bolji plasman. Očekivano, pobedio je Jehue Gordon sa Trinidada sa 49,30 (najbolji rezultat u karijeri 48,26), neprikosnoveni u prethodne dve runde, Japanac, Abe Takatoši drugi je prošao ciljem u vremenu novog ličnog rekorda, 49,46 , dok je treće mesto pripalo Lesliju Mareju sa Devičanskih ostrva, posle 50,22 sekunde.
– Ovo je veliki uspeh za Bekrića, koji je na Svetskom prvenstvu trčao tri trke, a dva puta je pri tome bio bolji od najboljeg ostvarenja, sa kojim je prethodno došao u Kanadu. Rezultatski gledano, on je sasvim dobro istrčao i finalnu trku, dok je sa tehničke strane bilo nekih sitnih grešaka, koje su ga najverovatnije koštale još boljeg plasmana, ocena je Mirjane Stojanović, koja, kao trener, radi sa Bekrićem.
Nastup u Monktonu, takmičar Novog Beograda, pamtiće i po tome što se prvi put i karijeri „spustio“ ispod 51 sekunde, čime je postavio i nov državni rekord za juniore (50,91).
– Nemam razloga da budem ne zadovoljan, naravno da u svakoj prilici stoji da je moglo i bolje. Imajući u vidu sve ono što mi se događalo u bliskoj prošlosti, mislim da sam napravio dobar rezultat. Što se tiče same trke, nekako kao da sam bio iznenađen krivinama u prvoj stazi, dosta su mi bile teške, oštre i nisam se tu najbolje snašao. Želeo bih ovom prilikom da se zahvalim dr Milanu Mileusniću i fizioterapeutu, Branku Peniću, na uloženom naporu da saniraju neugodnu povredu, koju sam imao, rekao je sedmi junior sveta na 400 metara sa preponama.
Takmičenja najboljih juniora sveta završavaju se sutra, kada će od 14.15 (19.15 po vremenu u Srbiji), u finali na 1500 metara nastupiti naša Amela Terzić. I nju očekuje dosta jaka konkurencija, u kojoj su prema rečima njenog trenera Rifata Zilkića, najbliže uspehu Etiopljanke, Bekele i Bogale, potom u krugu favorita su i dve kenijske atletičarke, Rumunka Doaga je prijatno iznenadila u polufinalu.
– Svakako da će Kenijke „raspaliti“ od samog starta i upravo od tog tempa zavisiće dalji tok. Ameli bi najviše odgovaralo nešto između, ne suviše brza ili preterano taktiziranje na stazi. Postavljenim rekordom učinili smo dosta, uveren sam da će Amela i u finalu dati sve od sebe da još jednom nadmaši dosadašnja ostvrenja. Lično, mislim da bi plasman među šest prvoplasiranih takmičarki bio ravan osvajanju medalje, konstatacija je Zilkića.
Povezana vest:  Počelo EP za juniore