Nekoliko stotina navijača dočekalo je danas u Atletskoj dvorani u Beogradu svetsku dvoransku šampionku u skoku u dalj Ivanu Španović.

-Hvala što ste ovu medalju učinili jos sjajnijom. Nadam se da ste zaključili iz svega da ni u jednom trenutku ne treba da prestanete da verujete u sebe i da radite. Nekako mislim da je Gorana i mene samokritika dovela do toga da imamo sada zlato – rekla je Španovićeva.

Španovićeva je nedelju u Birmingemu osvojila prvu zlatnu medalju za srpsku atletiku na šampionatima sveta. Ona je u finalu skočila šest metara i 96 centimetara.

-Nisam siguran da ovim završavsmo nešto, već otvaramo nov niz, a neka bude to niz zlatnih medalja. Ovo je ostvarenje sna, ova medalja je došla u pravo vreme, iako je pre dosta puta izmakla. Da sam pre slučajno došla do medalje, a da nisam znala kako sam to uradila, možda bi moja karijera otišla u drugom smeru. Iz svega toga sam dobila mnogo samopouzdanja – rekla je Španovićeva.

Povezana vest:  Radovi na stadionu Karađorđe

Ona je dodala da su uslovi u Birmingemu bili teški, ali da je ona konstantno imala osećaj da samo mora da pruži svoj maksimum.

-Nisam imala moranje da osvojim, već da samo dam sve od sebe. Ispostavilo se da je 6,96 metara najbolje ove godine i da je bilo dovoljno za zlato. Godinama sam se oslobodila osećaja da moram da pobedjujem, ali je tu bila želja da izvučem najbolje iz sebe – rekla je svetska šampionka.

Povezana vest:  Popović: Očekujem od Terzićeve borbu za medalje

Upitana kakva je bila psihološka priprema pred takmičenje i kako pobediti Amerikanku Britni Ris, Španovićeva je kazala da je razmišljala samo o situacijama kada ju je pobedjivala.

-Pre takmičenja sam samo razmišljala o tome kako napasti Ris i kako biti bolji od nje u datom trenutku… Razmišljala sam samo o situacijama gde sam je pobedjivala. Mislim da je ona u mnogoj goroj situaciji od mene, jer ona brani mnogo medalja, a ja jurim titule. Za nijansu sam gladnija uspeha – kazala je svetska šampionka.

Njen trener Goran Obradović rekao je da je Španovićeva skakala pod blagom povredom.

-Ivana je imala manjih problema, koje smo mi malo tajili, jer nismo hteli alibi za eventualni neuspeh. Vešto smo prikrivali i samo pojedini su to primetili. Na prvenstvu nije bila sa svojih 100 odsto, ali uspeli smo da sve savladamo. Posle četvrte serije je osetila jak bol u skočnom zglobu i zato smo preskočili petu seriju… Kako bi se ona odmorila i kako bi Ris imala manje vremena da se pripremi. Imaćemo uskoro lekarski pregled, ali blaža je to povreda, brzo ćemo je sanirati – kazao je Obradović.

Povezana vest:  Bolt trči na 200 m na mitingu u Stokholmu

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović čestitao je Španovićevoj osvajanje zlatne medalje. On je u ime kompanije „Comtrade“ srpskoj atletičarki dao premiju od 20.000 evra, dok je Obradoviću udelio 10.000.