trka_kalemegdanDuel Kipčogea i Menja na Kalemegdanu

 

 

Šesta Beogradska trka kroz istoriju, koja će se održati 13. oktobra na 6 km dugoj stazi na Kalemegdanu, neće biti „samo” spoj istorije, kulture i sporta. Na njoj će se među 20 elitnih atletičara iz inostranstva i četvorice najboljih domaćih trkača, za primat na dugim prugama boriti Eluid Kipčoge (Kenija), sa 12:51.21 najbrži na 5.000 m ove sezone u svetu i Džosfat Kiprono Menjo (Kenija), sa 26:56,74 najbrži na 10. 000 metara.

Kipčoge je jedan od najmlađih atletskih šampiona sveta. Kao 18-godišnjak pobedio je nepobedivog El Geruža 2003. na 5.000 metara na Svetskom prvenstvu Parizu, u Osaki 2007. bio je vicešampion sveta, na Olimpijskim igrama u Atini 2004. osvojio je bronzu, a u Pekingu pre dve godine srebro…

Menjo, nema tako zvučnu atletsku istoriju, uostalom „protrčao” je tek u 23. godini i iako je sam svoj trener stigao do 12:55,95 na 5.000 m i već pomenutih 26:56, 74 na 10.000 metara, a 26. septembra ove godine polumaraton u Lisabonu pretrčao je za fantastičnih 1:01,42.

Povezana vest:  Još jedan državni rekord Emira Bekrića

Ali i njih dvojica moraju da znaju da će titulu braniti prošlogodišnji pobednik Bonifejs Kirui, takođe Kenijac, koji dobro poznaje kalemegdansku stazu, kao i da lista učesnika još nije zatvorena…

Bez sumnje vrata Beogradske tvrđave i Beogradske trke kroz istoriju kenijskim trkačima otvorio je legendarni Pol Tergat, učesnik prve četiri trke i ni jednom pobednik, ali i promotor prošlogodišnje. Ovog puta u toj ulozi naslediće ga svetski rekorder u desetoboju Roman Šebrle (Češka), a u organizaciji ove priredbe, čiji je nastanak 1996. pozdravio i tadašnji predsednik IAAF Primo Nebiolo, a koju je Međunarodna atletska fondacija (IAF) proglasila događajem od posebnog značaja za razvoj atletike u svetu, učestvuje isti, uigran tim u kom su Skupština grada Beograda sa Sekretarijatom za sport i omladinu, Ministarstvo omladine i sporta, turističke organizacije Beograda i Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Javno preduzeće Beogradska tvrđava i  Atletski savez Srbije.

Povezana vest:  Bolt prihvatio izazov Faraha

– Uvereni smo da će i ove godine iz Beograda, sa Kalemegdana u svet otići lepa slika i grad će i ubuduće podržavati ovu jedinstvenu priredbu – rekao je Aca Kovačević, sekretar u gradskom sekretarijatu za sport i omladinu Beograda.

Dejan Veselinov, v. d.  direktora Turističke organizacije Beograda bio je domaćin susreta sa medijima.

– Između 15 i 20 odsto gostiju Beograda dolazi u naš glavni grad, bilo da su sportisti ili gledaoci sportskih priredbi i mi ćemo veću pažnju poklanjati sportu i, svakako, Beogradskoj trci kroz istoriju, dragocenom događaju za Beograd – rekao je Dejan Veselinov.

Ivana Lučić-Todosić, direktor Javnog preduzeća Beogradska tvrđava pozvala je Beograđane da drevno zdanje na Kalemegdanu pogledaju na drugačiji način u savršenoj organizaciji:

Povezana vest:  Perek predvodi atletiku Gvadelupea

– Sadržaj ove priredbe, spoj kulture, istorije sporta i turizma, primeren je Beogradskoj tvrđavi čija se istorija proteže od drugog veka  i koju želimo i na ovaj način da prezentujemo Beograđanima i celom svetu.

Generalni sekretar Atletskog savez Srbije Slobodan Branković najavio je da će u sredu na Kalemegdanu Beograd biti atletski centar sveta.

– U sredu nam stiže većina učesnika Evropske atletske konvencije, koja će se održati od 14. do 16. oktobra. Među njima biće predsednici i generalni sekretari 50 evropskih zemalja, čelnici Evropske atletike, nekadašnji veliki asovi svetske atletike. Organizovaćemo njihov dolazak na Kalemegdan na Beogradsku trku kroz istoriju, koja kao i Dečiji maraton na stazi „oko slonare”, Beogradski maraton i Ženska trka daju veliki doprinos popularizaciji atletike.