trka_kroz_istpriju_ucesniciZa pobedu i istoriju

 

Tačno u podne 13. oktobra najbolji svetski trkači krenuće od Kapije Karla VI u Donjem gradu iz kalemegdanske padine ka šest kilometara udaljenom cilju na šetalištu iznad Save u jednoj od najatraktivniji trka na planeti.

 

– U svetu ima mnogo neobičnih trka, novogodišnjih kao što je ona u Sao Paolu i ponoćnih, do trke „Pet mlinova” u Italiji u kojoj trkači prolaze kroz pet starih mlinova. Ali ništa ne može da se meri sa 2.000 godina starim ambijentom u kojem se održava Beogradska trka kroz istoriju – rekao je na konferenciji za novinare Pat Bučer, medijski koordinator Beogradskog maratona za inostranstvo.

 

To su potvrdili i promotor – svetski rekorder u desetoboju Čeh Roman Šebrle i dvojica možda i ponajvećih favorita u sutrašnjoj trci – Kenijac Eluid Kipčoge, bivši svetski prvak na 5.000 metara i olimpijski vicešampion iz Pekinga 2008. i Saif Sejed Šahin, Kataranin, koji se zvao Stiven Čerono dok je bio Kenijac, dvostruki prvak sveta i, uz to, svetski rekorder na 3.000 m stiplčez.

Povezana vest:  Tanja Mitić ostvarila normu za SP u Dohi

 

– Veliko mi je zadovoljstvo da svuda, kad god mogu podržavam atletiku. Iako sam u punom treningu jer se pripremam za Evropsko prvenstvo u dvorani, rado sam prihvatio da dođem na ovu jedinstvenu trkačku priredbu – rekao je Šeberle koji je u najtežoj atletskoj disciplini desetoboju osvojio sve trofeje koji postoje.

 

Kipčoge je prošle srede na Igrama Komonvelta u Nju Delhiju osvojio srebro na 5.000 metara, u nedelju je trčao na četiri milje (oko 6 km) u Gronigenu u Holandiji, a sutra će trčati Kalemegdanom. Reklo bi se previše kilometara za samo sedam dana…

Tačno je da ću imati tri trke u sedam dana. U Nju Delhiju sam izgubio trku za par stotinki, u Gronigenu sam bio četvrti, a u Beogradu ću ponovo trčati na ulici, što ranije nisam često radio. Video sam stazu i stvarno želim da trčim na njoj. Nije sve u pobedama, želim da trčim i da postanem deo istorije ove trke – rekao je Kipčoge.

 

Saif Said Šahin se polako vraća atletici posle dvogodišnje pauze zbog povrede. Već je ove godine pretrčao 5.000 metara za odličnih 13 minuta, a Učešće na Beogradskoj trci kroz istoriju mu je prva trka van atletske staze.

Povezana vest:  Bibić prvak Balkana u krosu

– U dobrom sam treningu i želim da se okušam u ovako neobičnoj trci, uostalom verovatno ću se uskoro okušati i u maratonu, jer mislim da on predstavlja moju atletsku budućnost – rekao je Šahin čiji rivali sa 3.000 m stiplčez još nisu uspeli da nadmaše njegov svetski rekord iz 2004. godine.

 

Pored njih sutra će se za najviši plasman boriti i Džosfat Menjo, najbrži ove sezone na 10.000 m u svetu, novi juniorski prvak sveta na 10.000 m Denis Masai, – a na ovakvoj stazi moguća su u najveća iznenađenja.

Iznenađenja sigurno neće biti kada je u pitanju organizacija trke, jer je podržavaju i Skupština grada Beograda, Ministarstvo omladine i sporta, turističke organizacije Beograda i Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Beogradska tvrdjava, Atletski savez Srbije i naravno vojska i policija, čiji će pripadnici startovati u 11 časova u „uvertiri” glavne trke.

Povezana vest:  SP ZA MLAĐE JUNIORE, Milovanović 10 na planeti

 

– Zahvalan sam našim gostima što će učešćem na Beogradskoj trci kroz istoriju promovisati Beograd i doprineti da se nedeljne ružne slike sa beogradskih ulica što pre zaborave – rekao je Nemanja Radović, pomoćnik gradskog sekretara za sport, a Milica Grozdanić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda je istakla da zahvaljuju ovoj trci imamo priliku da posredstvom TV slike deo istorije, kulture i umetnosti našeg podneblja predstavimo celom svetu, a Ljiljana Čerović, u ime Turističke organizacije Srbije, podsetila je koliko je sport važan za razvoj turizma, jer je Svetska turistička organizacija proglasila 27. septembar danom sporta i turizma.

Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije izrazio je zadovoljstvo što će se u Beogradu sutra takmičiti velike atletske zvezde i podsetio da će ih dan kasnije zameniti čelnici Evropske atletike i atletskih saveza evropskih zemalja koji dolaze na Evropsku konvenciju i koji su, poput Sergeja Bubke, i sami bili i zauvek ostali atletske veličine.