haile_gebrselassieHajle Gebrselasije objavio kraj karijere!

 

Legendarni 37-godišnji dugoprugaš iz Etiopije Hajle Gebrselasije objavio je kraj karijere, nakon što je odustao od maratona u Nju Jorku nakon 16 milja zbog povrede kolena.

– Nikada nisam razmišljao o  penzionisanju, ali sada je došao taj trenutak. Jako sam želeo da pobedim u Nju Jorku, ali nije išlo. Sada je vreme za neki drugi posao u životu – poručio je Gebrselasije.

Povezana vest:  Marokanski atletičari mogu se naći pred sudom zbog dopinga

Aktualni svetski rekorder u maratonu nastupio je na Njujorškom maratonu po prvi puta u karijeri, a njegov se nastup čekao s velikim nestrpljenjem. Ali, još uoči trke se žalio da ga muče bolovi u kolenu, a tokom trke je morao da odustane. Pregled magnetnom rezonancom je kod Gebrselasija otkrio tečnost u kolenu i tendinitis.

Tokom karijere je Gebrselasije osvajao odličja u mnogim trkačkim disciplinama, u rasponu od 1.500 metara pa sve do maratona u kasnijoj fazi karijere. Obarao je čak 27 puta svetske rekorde na dugim prugama!

Povezana vest:  Miting u Monaku, Francuski atletičari se potukli posle trke

Što se tiče maratona, Gebrselasije je najbolji svetski rezultat svih vremena na 42.195 metara postavio u Berlinu pre tri godine (2h03:59).

Kralj dugih pruga ima u svojoj bogatoj riznici trofeja dve zlatne olimpijske medalje, 1996. iz Atlante i četiri godine kasnije iz Sidneja, obe na 10.000 metara. Usto je četiri puta osvajao zlatne medalje u istoj disciplini na svetskim prvenstvima, a još četiri zlata ima i sa svetskih dvoranskih prvenstava, tri puta na 3.000 metara i jednom na 1.500.

Povezana vest:  Olivera Jevtić prvakinja Balkana u maratonu

Nakon što je osvojio peto mesto na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Atini, odlučio je da se posveti trčanju maratona. U nedelju je u Nju Jorku, gde je prvi puta trčao maraton, odlučio završiti i tu priču…