Rusija će propustiti današnji rok da plati više od šest miliona dolara Svetskoj atletici za kaznu i troškove u vezi sa antidoping prekršajima.

Predsednik Atletiskog saveza Rusije Jevgenij Jurčenko rekao je agenciji Tas da „novac, nažalost, nije obezbedjen“. On je naveo da bi Svetska atletika trebalo da uzme u obzir ekonomski pad uzrokovan pandemijom korona virusa, koja je, kako je rekao, dodatno oštetila finansije Atletskog saveza.

Rusija mora da plati pet miliona dolara kazne i još 1,3 miliona dolara troškova za istrage, programe kontrole i drugo.

Povezana vest:  Pauel istrčao rezultat sezone

Svetska atletika je u martu saopštila da će, ukoliko Rusija do 1. jula ne ispuni obaveze, suspendovati program „ovlašćenog neutralnog sportiste“, koji dozvoljava ruskim atletičarima da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima, iako je njihov Savez suspendovan zbog dopinga.

Ruski atletičari sa takvim statusom su prošle godine na Svetskom prvenstvu u Dohi osvojili šest medalja, uključujući i zlata koje su osvojile Marija Lasickene u skoku u vis i Anželika Sidorova u skoku s motkom.

Povezana vest:  Jagodina dobija savremenu atletsku stazu

Svetska atletika u martu je kaznila Rusiju sa 10 miliona, uz pet miliona suspendovano na dve godine, nakon što je Atletski savez priznao kršenje antidoping pravila i ometanje istrage.

Jedinica za integritet atletike navela je da je ruski Savez koristio lažna dokumenta pod prošlim rukovodstvom, kako bi sportistima dao alibi za propušteni doping test. Rusija takodje mora da plati troškove istrage.

Povezana vest:  Španović: Žao mi je što nisam uspela da skočim sedam metara

Ta odluka je objavljena 12 dana pre nego što su odložene Olimpijske igre u Tokiju za 2021. godinu zbog pandemije korona virusa.

Ministar sporta Rusije Oleg Maticin rekao je da je Savez tražio dodatni rok za isplatu. On je dodao da je njegovo ministarstvo pisalo Svetskoj atletici i Medjunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) tražeći da obezbede da bilo kakve kazne za neplaćanje neće uticati na podobnost sportista da se takmiče.