Kostas KenterisKenteris i Tanu konačno pred sudom

 

Grčki atletičari Kostas Kenteris i Katerina Tanu konačno će se naći pred sudom, gde će odgovarati zbog davanja lažne izjave istraznim organima povodom doping skandala uoči početka Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Početak suđenja je više puta bio odlagan, ali se očekuje da će sutra pred sudom u Atini biti održano prvo ročište. Bez obzira na ishod, taj proces će zaključiti najružniji deo sportske istorije Grčke.

Povezana vest:  Ksijang bez plasmana u polufinale

-Za sve je najvažnije da se konačno utvrdi istina, kakva god da je, pa da ljudi nastave da žive normalno. To što se desilo veoma je negativno uticalo na Olimpijske igre u Atini i posebno na grčki sport, ali i na svetski sport – rekla je grčka rekorderka u maratonu Marija Policu.

Kenteris je na Olimpijskim igrama u Sidneju pobedio na 200 metara, a Tanu je na istim Igrama bila druga na 100 metara. Oboje su bili veliki favoriti u sprinterskim disciplinama u Atini, ali su propustili obaveznu doping kontrolu uoči početka Olimpijskih igara.

Povezana vest:  Etiopljanin i Kenijka pobedili na njujorškom maratonu

Kasnije su prijavili da su imali udes na motociklu, ali su optuženi da su sve inscenirali, pa će pored njih odgovarati jš jedna osoba zbog lažnog svedočenja.

Ukoliko budu proglašeni krivima, Kenteris i Tanu mogli bi da budu osuđeni na uslovnu kaznu zatvora do pet godina.