Posle tri godine pauze usled globalne pandemije virusa kovid-19 i rekonstrukcije staze u beogradskom Zoološkom vrtu, Dečiji maraton se vraća na veliki vrata. Tako se nastavlja tradicija duga 30 godina. Prvi Dečiji maraton održan sada već davne 1993. godine na Terazijama. Već naredne godine trkačka staza zauzela je mesto u Zoološkom vrtu i nikada nije napustila to mesto. Staza oko Slonare je kompletno renovirana prethodne godine i predstavljaće pravi izazov za male šampione koji su pokazali da su najbolji u konkurenciji 20.000 predškolaca u pretkvalifikacijama za Dečji maraton.

U subotu 15. aprila najboljih 178 mladih trkača iz 13 predškolskih ustanova učestvovaće u kvalifikacijama koje su zakazane za 11 časova. Veliko finale 27. Dexyco dečijeg maratona počeće u 12 časova i 30 minuta. Ovim povodom danas je u prelepom ambijentu Zoološkog vrta, pod otvorenim nebom održana je konferencija za medije. Ulogu voditelja imali su glumac Slobodan Boda Ninković i pisac Jovica Tišma.

Povezana vest:  Dudaš šesti posle druge discipline u desetoboju

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je istakao značaj svih partnera najveće Dečije trke u našoj prestonici. „Pre svega želim da istaknem veliku zahvalnost svim domaćinima subotnjeg događaja koji će se održati beogradskom Zoološkom vrtu. Dečiji maraton se vraća u punom obimu uz veliku pomoć grada Beograda kao suorganizatora, pre svega Sekretarijata za dečiju zaštitu, Sekretarijata za sport, ali i Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Imaćemo uz nas u subotu i predstavnike Crvenog krsta. Drago mi je što su od ove godine uz nas partneri kompanija Dexy co i Fondacija Novak Đoković“, rekao je Habuš koji se potom posebno osvrnuo na nove promotere:

„Nama u subotu kreće najava maratonske nedelje, pred izdanje 36. Beogradskog maratona. Očekujemo preko 10.000 učesnika. Ono što smo želeli je da promoteri Beogradskog maraton budu naši „Karl Luisi’’, a oni će trčati u Zoološkom vrtu u subotu. Imaće priliku da drže ciljnu vrpcu, da budu na startu, cilju i steknu uspomenu  za ceo život’’

Saša Tomašević ispred gradskog Sekretarijata za Dečiju zaštitu uputio je poruku Beograđanima: „Pozivam Beograđane da dođu i vide pravu Ligu Šampiona, ne onu sa televizije, već Ligu Šampiona gde nema razmišljanja i dogovaranja. U subotu neće biti revijalna, već prava takmičarska trka“, rekao je Tomašević.

Povezana vest:  64.BALKANSKE IGRE U ATLETICI

Jednako bitnu ulogu u organizaciji Dečijeg maratona ima i gradski Sekretarijat za Sport i omladinu. „Tradicionalno naš Sekretarijat podržava kako dečiji tako i Beogradski maraton. To je jedinstvena prilika da Beograd pokaže svoje najlepše lice’’, istakao je NovicaTodosijević, u ime ovog Sekretarijata.

Dexyco je naslovni sponzor Dečjeg maratona. O tome je govorio Atila Kiš. „Ponosni smo na saradnju koju smo uspeli da ostvarimo sa organizatorima Beogradskom maratonu. Posebno nam je zadovoljstvo što učestvujemo u ovakvoj aktivnosti koja podržava naše najmlađe članove društva“,  istakao je Kiš.

Fondacija koja nosi ime najuspešnijeg srpskog sportiste Novaka Đokovića je takođe uzela učešće u organizaciji Dexyco Dečijeg maratona. „Želela bih da se ispred fondacije zahvalim organizatorima Dečijeg maratona što su nas pozvali da budemo deo tako lepog događaja. Pozivamo sve roditelje da dođu do naših štandova, da popričamo o njihovim izazovima i planovima, odnosno kako mogu na najbolji način da zadrže decu u sportu’’, istakla je Ana Jovanović u ime Fondacije Novak Đoković.

Povezana vest:  Bibić prvak Balkana u krosu

Čak 26. put u nizu trkačka staza Dečijeg maratona smeštena je u Vrt Dobre nade. Srboljub Aleksić je ispred Beogradskog zoološkog vrta govorio o ovoj prelepoj tradiciji: “Radimo zajedno sa Beogradskim maratonom sa kojim sve ove godine imamo fenomenalnu saradnju“.

Mladi trkači imaće veliki izazov da nadmaše rekord Tadije Markovića koji je 2019. stazu dugu 230 metara pretrčao za 35 sekundi. Medalje su spremne za troje najbržih, a tradicionalno četvrta medalja namenjena je za onog poslednjeg i ona ima simbolični naziv “Super Puž”.