Počelo je odbrojavanje. Samo tri dana su ostala do starta 36. Beogradskog maratona, a organizatori i njihovi partneri na konferencije za novinare objavili su da je sve spremno za najmasovniju sportsku manifestaciju u Srbiji.

Već sada se zna da će na startu trke u nedelju 23. aprila u 9 časova ispred crkve Svetog Marka biti preko 10 hiljada trkača u maratonskoj, polumaratnskoj i trci na 10 kilometara. Očekuje se i dolazak preko dve hiljada takmičara iz inostranstva, a svoje predstavnike imaće čak 64 zemlje sveta.

Za porodice i rekreativce u 10 časova starovaće Trka zadovoljstva na stazi od 2,3 kilometara u kojoj mogu da učestvuju svi Beograđani, bilo da je istrče ili da prošetaju.

Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona istakao je da je ponosan na ove brojke, kao i na sve što je u proteklih godinu dana urađeno kako bi organizacija ovog sportskog spektakla protekla besprekorno.

„Dugujemo veliku zahvalnost svim našim partnerima, koji su prepoznali značaj Beogradskog maratona. Ponosan sam i na naš tim u kojem se nalazi mnogo mladih ljudi. Preko 10 hiljada trkača je prepoznalo naš rad i trud i ukazalo nam poverenje. Posebno želim da se zahvalim Gradu Beogradu i Ministarstvu sporta od kojih smo dobili veliku podršku. Oduševljen sam i što ćemo posle 28 godina imati direktan prenos, zahvaljujući televeziji Arena sport. Predstavićemo grad i državu u najlepšem mogućem svetlu i nadamo se pomoći u dobijanju domaćinstva za Expo 2027“, istakao je Darko Habuš.

Povezana vest:  Lazar Anić u Bistrici do norme za SP u Londonu

Što se tiče glavne maratonske trke, direktor Beogradskog maratona očekuje napad na rekord staze.

„Imaćemo 25 elitnih trkača, koji imaju vremena ispod 2:10,54 sati koliko je rekord Beogradskog maratona. Lepo vreme i visoka temperatura koji se očekuju u nedelju neće im ići na ruku, ali se i pored toga nadamo novom najboljem rezultatu na stazi dugoj 42,195 kilometara. Sve radimo da podignemo kvalitet događaja i zadovoljstvo učesnika. Učili smo od najboljih maratona na svetu i zato nam je bezbednost učesnika na prvom mestu. Kako bismo rasteretili Urgentni centar imaćemo medicinsko zbrinjavanje na samoj stazi, dve poljske bolnice i 15 saniteta. Nadamo se da neće imati puno posla», zaključio je Habuš.

Povezana vest:  Španija druge Igre zaredom bez medalje u atletici

Nikola Penić, u ime Gradskog sekretarijata za sport pozvao je Beograđane da podrže sve trkače.

„Beograd je posebno ponosan na maraton. To je simbol beogradskog sporta, ne samo vrhunskog nego i rekreativnog trčanja, koje je sve masovnije. Sekretarijat je preuzeo sve potrebne korake da manifestacija protekne u najboljem redu. Pozivam Beograđane da izađu na ulicu i podrže sve trkače, a posebna podrška naravno ide srpskim maratoncima“, izjavio je Nikola Penić.

Marko Kešelj, državni sekretar za sport, istakao je značaj Beogradskog maratona.

„Čestitam svima na organizaciji ovog važnog događaja za naš grad i državu. Veliko nam je zadovoljstvo da pružimo podršku i učestvujemo u organizaciji. Ovo je još jedna prilika da se vidi koliku podršku ima sport od strane Vlade Republike Srbije i posebno predsednika Aleksandra Vučića“.

Povezana vest:  Kenijka Rita Džepto pobednica Bostonskog maratona

Posle 28 godina Beogradski maraton će biti direktno prenošen. Realizaciju ovog poduhvata na sebe je preuzela televezija Arena sport, a o detaljima je govorio programski direktor Zoran Panjković.

„Nekako se podrazumevalo da Arena sport bude tu, jer je to događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja. Biće to pravi spektakl. Pozivam sve Beograđane ili da budu uz telezivor ili da izađu na ulicu i podrže takmičare“, rekao je Panjković i dodao „ Prirodno je bilo da se saradnja uspostavi između Beogradskog maratona i Arene sport. Imaćemo studio u hotelu Moskva, gde će biti cilj trke. Sve kreće od 8.30 časova na našem premijum kanalu. Vesku Grozdaniću je poverena režija. Imaćemo nekoliko punktova, zanimljivih sagovornika, biće puno iznenađanja. Biće ovo ogroman izazov za sve, nema velikog broj televizija u Evropi i svetu koje mogu ovo produkciono da isprate“, zaključio je Panjković.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images