Sifan Hasan je mega zvezda svetske atletike, rekorderka i trkačica upisana u zlatnu istoriju ovog sporta. Iako ima samo 49 kilograma ona je čelična lejdi svetske atletike i stiže u srpsku prestonicu gde će se 30. marta 2024. takmičiti na Svetkom prvenstvu u krosu.

Holandska trkačica, rođena u Etiopiji, razmišljala je o tome da u potpunosti napusti atletiku nakon svog prvog iskustva sa porazom na Olimpijskim igrama u Riju 2016. kada je trku na 1500m završila kao 5. na planeti. Ipak pobedila je ljubav prema ovom sportu, što je nastavkom velikog rada i posvećenosti trčanju rezultiralo da Sifan postane jedini sportista u olimpijskoj istoriji koji je osvojio medalje u disciplinama na srednjim distancama i u obe trke na duge staze u okviru jednog takmičenja. Ona je tek druga žena koja je osvojila dvostruku olimpijsku distancu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. ostvarila je neviđenu trojku, osvojivši zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara i bronzanu medalju na 1.500 metara.

Sifan Hasan, rođena 1. januara 1993. u Etiopiji. Takmiči se pod zastavom Holandije u koju se presesila sa njenih 15 godina. Specifičnost ove trkačice je njena svestranost u takmičenju i sjajnim rezultatima koje iza seve ostavlja na tim šampionatima koji su po svemu različiti, osim po tome što su trkački.

Povezana vest:  MILAN MILENKOVIĆ DOPING POZITIVAN

Na Svetskom atletskom prvenstvu 2019. Hasan je osvojila titule na 1.500 m i 10.000 m 2019. godine, postavši jedini atletičar (muškarac ili žena) u istoriji koji je osvojio oba takmičenja na jednom Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama. Ona je trostruka osvajačica medalja na Svetskom prvenstvu u dvorani, osvojila je zlato na 1500 m 2016, kao i srebro na 3000 m i bronzu na 1500 m 2018. Osvojila je šest evropskih medalja (uključujući dve titule u krosu) i jednu evropsku u dvorani. Trostruka je pobednica Dijamantske lige, pošto je 2019. obezbedila dupli trijumf na 1500 m/5000 m. U svom debiju na klasičnoj distanci od 26,2 milje, pobedila je na Londonskom maratonu 2023. godine.

Ima šest evropskih rekorda (1500 m, 3000 m, 5000 m, 10.000 m, polumaraton, maraton) i još tri holandska rekorda.

Na svetskim stazama širom planete napravili ste rezultate koje istorija atletike i trčanja nikada pre vas nije videla. Koji je recept vaših uspeha?

Pre svega, volim da trčim, volim kretanje i igru. A ja sam radoznala osoba, pa želim da znam šta je moguće i volim da izazivam sebe. Radoznalost”!

Povezana vest:  Suspendovano sedmoro kenijskih atletičara zbog dopinga

Na koje ste rezultate najponosniji?

“Naravno, medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, posebno posle mog pada u trci na 1500 metara. Bila sam ponosna što sam ustala i što nisam odustala pri prvom kiksu”.

Šta nam Hasan sprema u sezoni 2024, koje rekorde želi da sruši i postavi nove?

“Nema konkretnih rekorda ove godine, samo dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu”.

Šta očekuje od Olimpijskih igara u Parizu?

“Očekujem da vidim mnogo holandskih navijača u Parizu, dakle mnogo narandžastih i mnogo navijača. Zaista se radujem tome, pošto su Olimpijske igre u Tokiju bile zaista drugačije zbog COVID-a”.

Iako je dvostruka olimoijska šampionka, ne odustaje ni od takmičenja na korsevima. Posebno nas raduje njen dolazak u Beograd na prvenstvo sveta. Da li prvi put stiže u Beograd?

“Vraćam se u Beograd posle moje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u krosu U23 godinr 2013. Takođe osvojila sam bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji U23 sa Holandijom. To je bila moja prva medalja za moju zemlju na međunarodnom prvenstvu”.

Povezana vest:  Spisak kandinata za EP u dvorani, 2/4.mart Pariz

Koji su planovi Sifan u budućnosti, koje snove još želi da dosanja?

“Uvek tražim izazove, iz godine u godinu. Dakle, ove godine, moj fokus je na Olimpijskim igrama. Posle Olimpijade, ponovo ću početi da sanjam o sledećoj sezoni. Za mene je važno da izazovem sebe, sve dok sam radoznala motivisana sam”.

Šta može da poruči mladim nadama atletike i trčanja u svetu?

“Izađi tamo, trči! Neka bude jednostavno. Uživajte u osećaju kretanja i slobode kada trčite. Izaberite inspirativno okruženje, postanite jedno sa prirodom i povedite svoje prijatelje i kolege u trci sa sobom da podelite trenutak i osećaj! Ja lično volim da trčim u šumi“.

Da je na početku karijere, da li bi isti put izabrala?

“Da. Imala sam neuspeha, ponekad sam bila tužna i razočarana, ponekad jednostavno više nisam želela da radim, ali previše sam radoznala i previše avanturistički nastojena da bih odustala. Tako da sam nastavila dalje. Kažu da te pobeda čini sjajnim, ali zapravo gubitak te čini sjajnim, sve dok ne prestaneš”.

Foto: WA