Rosa-Mota-1

Roza Mota, najtrofejnija maratonka – promoter  24. Beogradskog maratona

Listi najpoznatijih svetskih atletičara – promotera dosadašnjih maratona pridružuje se Roza María Coreia dos Santos Mota, poznatija kao Roza Mota jedna je od najboljih maratonki svih vremena. Istina, nikada nije bila vlasnica najboljeg svetskog rezultata u maratonu (u njeno vreme nisu postojali svetski rekordi), ali do danas ostala je najtrofejnija atletičarka na stazi od 42.195 metara.

Povezana vest:  Olivera Jevtić prvakinja Balkana u maratonu

Od 1982. do 1992. učestvovala je na 21 maratonu i zabeležila 14 pobeda. Na maratonskoj stazi debitovala je 1982. na Evropskom prvenstvu u Atini i – debi je začinila pobedom, prvom od tri uzastopne na šampionatima Evrope, jer titulu prvakinje Evrope odbranila je 1986. u Štutgartu sa 4,14 minuta prednosti, a treći trijumf proslavila je 1990. u Splitu sa prednošću od samo 5 sekundi…

Povezana vest:  Gebreselasije pobedio u Mančesteru

Trostruka prvakinja Evrope u maratonu bila je i svetska i olimpijska šampionka i ni jedna maratonka ili maratonac dosad nisu uspeli da osvoje ove tri titule. Šampionka sveta postala je u Rimu 1987. sa dosad nenadmašenom pobedničkom marginom od 7,21 minuta. Na prvom olimpijskom maratonu za žene, u Los Anđelesu 1984. godine osvojila je bronzanu medalju, a u Seulu 1988. postala je olimpijska šampionka.

Povezana vest:  Doživotna suspenzija za bacača kugle Milana Haboraka

Pobeđivala je na marotonima u Bostonu ( tri puta), u Čikagu (2 puta), Londonu, Roterdamu, Tokiju i Lisabonu…

Lićni rekord 2:23,29 č postigla je na Čikaškom maratonu kada je osvojila tek treče mesto.

I danas, Roza Mota (rođena 1958) je jedna od najuspešnijih sportskih ličnosti Portugalije.