decji_maraton_2011_3

Pobednik 18. „DEČIJEG SMOKI MARATONA” Nemanja Stoiljković, najbrži Petar Elez

U Beogradskom zoološkom vrtu, na 230 m dugoj stazi oko „slonare” 18. put održan je „Dečiji Smoki maraton” na kojem je 150 mališana, najuspešnijih na kvalifikacionim nadmetanjima u dečijim vrtićima, u sportskom i fer nadmetanju „biralo” najbržeg.

Ovog puta dobili smo i najbržeg malog Beograđanina, ali i novog pobednika Dečijeg Smoki maratona, naizgled nemoguće, ali nije tako.

U 12 kvalifikacionih trka mali trkači uz savete raspričane i raspevane glumačke družine borili su se za mesto u finalu, u kojem je bilo mesta samo za pobednike. Borbenost je bila na zavidnom nivou, a u petoj kvalifikacionoj trci jedan Petar je trčao kao vetar. Petar Lazić iz vrtića „Veseljko” Predškolske ustanove „Čukarica” savladao je veoma zahtevnu stazu za samo 36 sekundi. Bio je to najbolji rezultat dana, kojim je Petar postao surekorder staze oko „slonare”. Njegova brzina istakla ga je u prvi plan, uoči finalne trke, a rivali su trebalo da mu budu Nemanja Stoiljković iz vrtića „Zvončići” Predškolska ustanova „11. april” (Novi Beograd) i Lazar Hrnjaz iz vrtića „1001 radost”, Predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj” sa Voždovca. Još samo njih dvojica spustila su se ispod magične granice od 40 sekundi – Nemanja je pretrčao stazu za 38, a Lazar za 39 sekundi.

Povezana vest:  Usain Bolt počinje sutra sa treninzima

U finale plasirale su se i tri devojčice – Milica Andrić (42 sekunde), Jelena Jović (42 sekunde) i Anja Kostić (43 sekunde), a pod okom sportske javnosti naročito je bila Jelena, koja dolazi iz šampionske porodice. Njen brat Nikola bio je pobednik 17. Dečijeg maratona.

U finalu, kako to biva i kad su u pitanju veliki trkači, ne pobeđuje uvek najbrži, već onaj ko je najbolje rasporedio snagu, ko je imao nešto više sreće od rivala i ko se najbolje snašao na startu, u krivinama…

Ovog puta bio je to Nemanja Stoiljković koji je stazu savladao za 37 sekundi, samo sekundu sporije od rekorda staze, a za njim je ciljem prošao Petar Elez, videlo se pun snage, ali zakasnio je sa finišem.

Povezana vest:  Smernice za ruske atletičare kako bi se takmičili kao neutralni sportisti

Treće mesto izborio je Ilija Simović iz vrtića „Petar Pan” Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj” sa Voždovca, a titulu „superpuža” za poslednje mesto pripalo je Anji Kostić iz vrtića „Gorica” Predškolske ustanove „Čukarica”, ali to poslednje mesto nije neuspeh – Anja je bila ukupno 12. od oko 18.000 mališana koji su učestvovali u kvalifikacionim takmičenjima…

{vsig}DECJI_MARATON_2011{/vsig}

U promotivnoj, uvodnoj trci po prvi put su učestvovala i deca sa invaliditetom uz podršku Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda.

Trkački dan u Beogradskom zoološkom vrtu je otvorila Snežana Samardžić-Marković, ministar omladine i sporta Srbije, podsetivši da je sport za najmlađe jedna od najvažnijih „tačaka” državne strategije u sportu i da se „Dečiji Smoki maraton”, kao i veliki, Beogradski maraton, posebno sa Trkom zadovoljstva u nju lepo uklapaju.

A, kako je i red, „Dečiji Smoki maraton” završen je dodelom trofeja i nagrada najuspešnijima. Lente je dodelila Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečiju zaštitu, medalje je oko vrata najuspešnijima okačio Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, Pehare je predao Željko Ožegović, član Gradskog veća i predsednik Izvršnog odbora 24. Beogradskog maratona, a cveće je dodelio Nemanja Radović, zamenik gradskog sekretara za sport i omladinu. U ime kompanije Štark, poklone je dodelila Maja Belin, brend menadžer za SMOKI, a u ime UNICEF-a, njihov predstavnik Bojana Jovićević. Najuspešnijima satove TIME FORCE dodelio je Vladimir Taubner predstavnik T-Group.

Povezana vest:  Sporazum o saradnji Fakulteta za sport i Atletskog saveza Srbije

Naravno učesničke medalje, majice i pakete „Smokija” i UNICEF-a dobili su svi finalisti…

Pobednici kvalifikacionih trka

Aleksa Kostić („Mali princ”, PU „Boško Buha”) 42 sekunde

Milica Andrić („Istok”, PU „11. april”) 42

Ilija Simović („Petar Pan”, PU „Čika Jova Zmaj”) 41

Anja Kostić („Gorica”,„Čukarica”) 43

Petar Elez („Veseljko”, PU „Čukarica”) 36

Jelena Jović („Grofica Olga”, PU „Savski Venac”) 42

Lazar Hrnjaz („1001 radost”, PU „Čika Jova Zmaj”) 39

Marko Đurić („Sunce”, PU „Čukarica”) 41

Bogdan Todorović („Naša radost”, PU „11. april”) 40

Luka Pašić („Čigra”, PU „Zvezdara”) 40

Nemanja Stoiljković („Zvončići”, PU „11. april”) 38

Nikola Stamenski (Čigra”, PU „11. april”) 42