slobodan_brankovic_gensek_atletika

Branković: Stiže donacija IAAF u rekvizitima

 

Atletski savez Srbije (ASS) dobiće sutra prvu pošiljku atletskih rekvizita za najmlađe, poklon Međunarodne atletske federacije (IAAF), rekao je danas Tanjugu generalni sekretar ASS Slobodan Branković.

-Radi se o projektu koji IAAF promoviše već desetak godina širom sveta pod nazivom “Dečja atletika“ i čiji je cilj da se koja su krenula u školu približi atletika – naveo je Branković.

-IAAF je na tom polju uradio dosta, pa je dečjem uzrastu prilagodio prepone, koplja, kugle, disk, doskočište za skok u vis.. Izgleda lepo i atraktivno – kaže Branković i dodaje da je to rezultat razgovora sa predsednikom IAAF-a Laminom Dijakom, na temu razvoja školske atletike i finansijske podrške izgradnji atletske dvorane u Srbiji.

Povezana vest:  Svetski rekorderi i promoteri Beogradskog maratona Kevin Jang i Majk Pauel pozdravljaju Beograđane

Branković je izrazio nadu da će predstavnici Saveza od jeseni obići desetak, možda i dvadeset osnovnih škola i podeliti ove komplete.

-Obezbedićemo finansijska sredstva za nabavku ovih rekvizita i na taj način atletiku vraćamo u škole. Jer, osnova fizičke kulture su upravo atletika, gimnastika i plivanje. Zdravlje jedne nacije ogleda se u kvalitetu i bavljenju atletikom – rekao je Branković.

Povezana vest:  Lašon Merit suspendovana zbog doping

-Siguran sam da ćemo uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete uspeti da stotinak škola opskrbimo sa atletskim rekvizitima u narednih 4 – 5 godina. Očekujem da naši mališani krenu stopama Olivere Jevtić, Dragutina Topića, i da atletika ponovo postane jedan od osnovnih sportova u Srbiji – zaključio je Branković.

Branković je rekao da je sa Ministarstvom prosvete inicirana izgradnja atletskih staza u osnovnim školama u Smederevu, Vranju i u Pazovi. Trebalo je i u Nišu, ali se zbog nedostatka zemljišta odustalo od tog plana.

Povezana vest:  Olivera Jevtić prva na prvenstvu Balkana u polumaratonu

-Prepoznali smo veliki entuzijazam kod predsednika AK Smederevo i kod gradonačelnika, što je počelo da daje rezultate. Smederevska atletičarka je iz Turske donela jednu od dve medalje za Srbiju. To je ono što Atletski savez Srbije mora da podrži – rekao je Branković koji je u Smederevu prisustvovao konferenciji za novinare, organizovanoj povodom osvajanje bronzane medalje mlade smederevske atletičarke Olje Nikolić na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u turskom Trabzonu.