atletika_nogeTergat traži kvalitetniji rad kenijskih trenera

 

Bivši petostruki svetski prvak u krosu i rekorder u maratonu Kenijac Pol Tergat pozvao je danas atletske stručnjake u Keniji da poboljšaju treninge kako bi se zaustavila dominacija Etiopije u krosu na šampionatima sveta.

-Pustili smo Etiopljjane u naš ‘šator’, a oni su preuzeli kontrolu nad njim – slikovito je ocenio stanje kenijskog krosa Tergat za vreme nacionalnog šampionata u Najrobiju.

Povezana vest:  Bolt: Nisam zabrinut

Tergat je napomenuo da će biti potrebno mnogo truda pre nego što Kenija povrati svetsku dominaciju u krosu.

-Biće potreban izvanredan planski i naporan rad da se ponovo uspostavio odgovarajući kvalitet – rekao je Tergat.

Ni jedan Kenijac nije osvojio titulu u svetskoj seniorskoj konkurenciji još od 1999. godine, kada je Tergat pobedio u trci u Belfastu. Za razliku od Kenijaca, atletičari Etiopije su od 2002. godine pobeđivali na svim svetskim takmičenjima, osim na jednom.

Povezana vest:  7 dana do Serbia Athletics Meeting-a

-Imamo talente, sve uslove, kao i odličnu klimu za trening, ali i dalje, već 11 godina, samo se opravdavamo za neuspehe – rekao je nekadašnji svetski rekorder na 10.000 metara i osvajač dve srebrne olimpijske medalje u toj disciplini.

Tergat je precizirao da je glavna slabost kenijskog kros kantrija vidljiva u poslednjoj deonici trka, kada atletičari gube ritam i snagu i prepuštaju vođstvo konkurentima.

Povezana vest:  Kolašinac nastupa na mitinzima u Berlinu i Zagrebu

-Primetio sam poslednjih godina da naši atletičari gube snagu u poslednjem kilometru. To se mora ispraviti pravilnim trenažnim radom, koji podrazumeva, pre svega, kondicioni trening i timsko trčanje – ocenio je Tergat.