Patrick-MakauMakau oborio svetski rekord na Berlinskom maratonu!

Legendarni etiopski dugoprugaš Hajle Gebrselasije više nije svetski maratonski rekorder. U Berlinu ga je u nedelju ujutro razvlastio 26-godišnji Kenijac Patrik Makau.

Prošlogodišnji pobednik u Berlinu otrčao je deonicu dugu 42,195 kilometara za dva sata, tri minute i 38 sekundi, što je 21 sekundu bolji rezultat od Gebrselasijevog svetskog rekorda postignutog u Berlinu pre tri godine.

Povezana vest:  Vlašićeva zadovoljna nagradom za najbolju atletičarku

Makauovo je rušenje Gebrselasija proteklo u vernoj simbolici: pokušavši pratiti Kenijčev precizni ritam svetskog rekorda sad već bivši svetski rekorder morao je odustati na 27. kilometru trke. Prestao je trčati s grčem na licu, držeći se šakom za predeo grudi. Nakon kratke pauze ipak je nastavio trku koja se odvijala u idealnim vremenskim uslovima.

Povezana vest:  Amela Terzić peta u Anduharu

Naneo je Makau 38-godišnjem Etiopljaninu prvi poraz pri njegovom petom berlinskom nastupu. Pobedio je Gebrselasije u svim dosadašnjim nastupima na ulicama glavnoga nemačkog grada.

U 38-godišnjoj istoriji Berlinskog maratona Makauov je rezultat osmi svetski rekord otrčan na jednoj od najcenjenijih maratonskih staza na svetu, koji s trkama u Londonu, Njujorku, Čikagu i Bostonu čini maratonski Grand Slam.

Povezana vest:  Ristić: Odustao sam zbog rizika od teže povrede