Paula-Radcliffe

Redklif: Pravila BOK-a su prestroga

 

Svetska rekorderka u maratonu Pola Redklif izjavila je večeras da se protivi strogim pravilima Britanskog olimpijskog komiteta kada su u pitanju dopingovani sportisti. Ona je rekla da zbog toga britanski sprinter Dvejn Čembers ne može da trči za svoju zemlju na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu.

-Zalažem se da oni koji se dopinguju dobiju doživotnu zabranu i ne učestvuju na Olimpijskim igrama. To pravilo se, međutim, ne primenjuje svuda pođednako i to nije fer – rekla je Redklif.

Povezana vest:  Bekrić obezbedio normu za Berlin

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je pravilo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koje sportistima zabranjuje da se takmiče na Igrama ukoliko su nekada kažnjeni više od šest meseci zbog dopinga.

Kada to stupi na snagu, Olimpijski šampion iz Pekinga Amerikanac Lešon Merit biće u prilici da naredne godine brani titulu u disciplini 400 metara.

Povezana vest:  Grad Beograd: Trku organizuje ASB zbog dugovanja

-To nije fer. Čembers je jedan od retkih koji su se izvinili i priznali da su koristili nedozvoljena sredstav. Mnogi sportisti to nisu učinili, a sada im je omogućeno da se takmiče – rekla je Redklif.

Čembers je 2003. bio pozitivan na anabolički steroid Tetrahidrogestrinon (THG).