SONJA SE OPORAVILA OD POVREDE I POČELA S TRENINZIMA

Start Stolićeve

 

sonjastolicPripreme za Prvenstvo Evrope u krosu su počele. Uoči ovog takmičenja prethodnih sezona u žiži je bila i Sonja Stolić. Sadašnja članica zrenjaninskog Proletera osvojila je kao juniorka zlato i bronzu na ovom takmičenju, da bi se kao seniorka jednom plasirala na šesto mesto.

Ove sezone kulminirala je povreda Ahilove tetive koja je muči dve godine. Posle trke na 5.000 metara na Mediteranskim igrama krajem juna u Peskari, morala je da napravi pauzu.

– Bilo je to poslednje takmičenje ove sezone. Planirana pauza od mesec dana dobro joj je došla. Iskoristili smo je za terapije – kaže Sonjin trener, Desimir Gajić.

U avgustu su pokušali da se vrate treningu.

– Mogla je da trči dva, eventualno tri dana i – gotovo. Bolovi su postali neizdrživi.

Valjalo je propustiti kros RTS na kome je trijumfovala dve godine uzastopno. Usledio je odlazak u Bugarsku kod dr Lozanova.

– Obavila je sve terapije koje joj je prepisao.

Boljitak se osetio već tada.

– Otišla je potom u Pribojsku banju. Izvanredna je! Opredelili smo se za nju iz dva razloga. Jedan je što ima izvore na temperaturi od 35 stepeni. Drugi je, a možda i prvi, što je tamo vrhunski stručnjak, dr Dušan Đerić. Video je kako sam projektovao trim stazu na Zlataru. Raspitao se ko je to uradio, saznao i predložio mi da isto uradim za Pribojsku banju. Tako smo se upoznali.

Povezana vest:  Ivana Španović Vuleta predvodi Srbiju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu

Desimir Gajić kaže da je dr Đerić posvećivao tokom 20 – dnevnog boravka Sonji Stolić maksimalnu pažnju.

– U devet ujutru bila je prva terapija, a u devet uveče druga. Sve vreme je bio posvećen njenom oporavku. Nije joj dozvolio da potrči i optereti tetivu. Toliko je sve precizno vođeno da nije dobila ni jedan suvišni gram, ostala je na 49 kilograma.

Ultrazvuk je pokazao da tetiva nije „načeta“.

– Šteta što po preporuci dr Milana Mileusnića nismo uradili i magnetnu rezonancu, ali neka to ostane za neki drugi put.

Po povratku iz Pribojske banje Sonja Stolić je već mogla da se okrene treningu.

– Sada to više ne liči na onaj rad prekidan bolom, već na pravi trening. Istina, tek je počeo, radi pet dana bez prestanka, ali smo i dalje strašno oprezni.

Povezana vest:  Dudaš ispunio obećanje, novi državni rekord u sedmoboju 5709

Kao što je bilo na Krosu RTS, tako Sonje tokom zime neće biti ni drugim krosevima, da ne bi rizikovala obnovu povrede.

– Pojaviće se samo u dvorani na 1.500, eventualno 3.000 metara – najavljuje Desimir Gajić.

Takmičenja na otvorenim borilištima su i dalje u prvom planu.

– Sonja je među evidentnim kandidatima za Prvenstvo Evrope u Barseloni. Norma za 5.000 metara je 15:50, a ona dva puta ima ove sezone rezultat od 15:43. Tokom 2010. Sonja će trčati veći broj trka na 1.500 i 3.000 metara. Sve će biti usmereno ka 5.000 metara u Španiji. Nećemo se više koncentrisati na jedan start, već ćemo do cilja doći preko velikog broja trka…D. Višnjić

 

PRELAZNI ROK

KOLAŠINAC PRED VRATIMA ZVEZDE

Olimpijac i učesnik SP u Berlinu 2009. godine, bacač kugle Asmir Kolašinac, ima uoči prelaznog roka, koji počinje danas, mogućnost da pređe u nekoliko klubova iz AAK Novi Sad.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, adresa kojoj je najnaklonjeniji Asmir Kolašinc jeste LJutice Bogdana 1 a, odnosno Crvena zvezda. Prvi deo prelaznog roka ističe 25. novembra kada će sve biti jasnije.

Povezana vest:  Miting u Velenju

 

IZ SUSPENZIJE U PARTIZAN

Milan Duka je u AK Surčin ispunio normu za Olimpijske dane mladih na 2.000 stipl. Kvalifikacije će se održati u Moskvi, a  elitni će se naći u Singapuru.

Klub koji nosi ime najmlađe beogradske opštine  kaznio ga je suspenzijom dugom 12 meseci po tri tačke Statuta.

Duka je poželeo da pređe u AK Partizan, ali je pitanje da li će crno – beli biti spremni da isplate 60.000 dinara da za takmičara koji će biti mlađi junior i 2010.  plate spomenutu sumu. Tek tada bi bila skinuta spomenuta zabrana.

 

SUBOTIĆEVA U VATRI VEČITIH

Jelena Subotić je imala sjajnu sezonu na 100 m ove godine pa je Partizan, kako saznajemo,  poželeo sjajnu sprinterku u svojim redovima.

Crvene zvezda je odgovorila na adekvatan način i ponudila najbržoj Srpkinji 2009. godine, učenici Nevena Ranića, ranije pulenki Jovana Jahića, uslove da ostane na Srpskoj Marakani. Prelazni rok počinje danas i biće zanimljivo kom će se Jelena privoleti carstvu.