amela_aerodrom_med

Zilkić: Barselona je kruna Ameline karijere

 

Atletski trener Rifat Zilkić rekao je danas da Svetsko juniorsko prvenstvo u Barseloni bilo najznačajnije takmičenje za osvajačicu srebrne medalje Amelu Terzić i da su oni zbog toga zapostavili seniorsko Prvenstvo Evrope u Helsinkiju i Olimpijske igre u Londonu.

-Amela je imala jedan normalan sportski razvoj praćen kontinuiranim osvajanjem medalja na velikim takmičenjima, a kruna svega bilo je prvenstvo u Barseloni. Ona je tu poslednji put mogla da nastupi kao juniorka, pošto je u izlaznoj godini za taj uzrast i prelazi u seniorsku konkurenciju – rekao je Zilkić.

Povezana vest:  Dragana Tomašević zadovoljna i spremna

Terzićeva je u finalu trke na 1.500 metara na Svetskom juniorskom prvenstvu u Barseloni osvojila drugo mesto rezultatom od četiri minuta, sedam sekundi i 59 stotinki, što je u tom trenutku bio seniorski rekord Srbije.

-Napravili smo pravi potez, srušili smo juniorski i seniorski record Srbije, a ujedno i ispunili B olimpijsku normu za London – ocenio je Zilkić.

Povezana vest:  Prvenstvo Srbije u hodanju na putu

Novopazarskoj atletičarki je medalja iz Barselone osma sa najvećih evropskih i svetskih takmičenja u poslednje tri godine, a osvajala ih je u trkama na 1.500 i 3.000 metara, kao i u krosu. Terzićeva je 2009. osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore u Bresanoneu, a zlato i bronzu na Olimpijskom festival mladih Evrope u Tampereu.

Godinu dana kasnije postala je evropska juniorska vicašampionka u krosu u Albufeiri, da bi u 2011. godini izborila dve zlatne medalje na Prvenstvu Evrope za juniore u Talinu i bronzu na kontinentalnom juniorskom prvenstvu u krosu u Velenju.

Povezana vest:  Mo Fara najbolji atletičar Evrope

-Gledajući statistiku sa juniorskih takmičenja, Terzićeva se jedina u kontinuitetu nalazila na pobedničkom postolju. Ona bi na ovogodišnjim seniorskim takmičenjima bila epizodista, a predodređena je za glavne uloge – zaključio je Zilkić.