usein_bolt_trka

Bolt može trčati 8,99 na 100 metara!
 
Naučno ispitivanje koliko čovek maksimalno brzo može istrčati deonicu na 100 metara u poslednje je vreme prilično atraktivno i to prvenstveno zbog čudnovatih mogućnosti Usaina Bolta.
Ovaj fantastični sprinter s Jamajke na tartan stazi zadnjih godina izvodi šta poželi. Lakoćom trči ispod 10 sekundi, te je to dosad u svojoj karijeri učinio na 32 trke. Isto toliko puta je ispod deset sekundi trčao i Amerikanac Tyson Gay, ali njih dvojica se nalaze na drugom mestu te liste. Čak osamdeset je puta granicu od 10 sekundi probijao Boltov sunarodnik – Asafa Powell.
Ali, o deset sekundi se sve ređe priča. Tek je zanimljivo videti kada će još jedan beli sprinter probiti tu granicu, jer dosad je to uspelo samo francuskom sprinteru Christopheu Lemaitreu i to nedavno. No, tamnoputi sprinteri 10 sekundi ruše još od Olimpijskih igara 1968. godine u Mexico Cityju, kada je Jim Hines kao prvi čovek ikada trčao ispod tog vremena.
Nedavne analize su, pak, utvrdile da savršenstvo izvođenja na 100 metara može doneti vreme 9,4. Podelili su naučnici i analitičari trku na deset istih delova (po 10 metara). Ubrojili su najbolja vremena na svetu (od svakog pojedinog atletičara) u svakoj određenoj sekvenci utrke i dobili vreme 9,44. Ali, izgleda da se može i mnogo bolje od toga.
Novinar John Brenkus je zajedno s doktorom Bassilom Aishom potvrdio da, na primer, Usain Bolt može u idealnim uslovima i maksimalnim mogućnostima trčati 8,99. U takvu analizu je ubrojeno mnogo činilaca, od maksimalno dozvoljenog vetra u leđa do mesta održavanje trke (maksimalno dopuštene nadmorske visine od 1000 metara, gde je najviše smanjen otpor vazduha).
Brenkus i Aish su, inače, kompjuterskim putem došli do savršenog sprintera u toj priči, ali su naveli da Usain Bolt uopšte ne zaostaje mnogo za tako učinjenim čovekom. I po visini i po mišićnoj masi, te po mnogo čemu drugome, Bolt je sasvim blizu, kažu, savršenog sprintera.
Analiza navodi da Bolt može trčati 9,02, ali još tri stotinke stručnjaci dodaju na čovekovu psihu, odnosno želju ili motiv da se probije i u tom slučaju magična granica od devet sekundi.

 

Povezana vest:  Medalje za Draganu Tomašević i mušku štafetu