vlada lukovic in_memoriam

IN Memoriam

Vlada Luković (1936 – 2012)

U noći između nedelje i ponedeljka, prestalo je da kuca srce istinske atletske legende, Vlade Lukovića. Vidno i bitno narušenog zdravlja, poslednjih skoro dva meseca proveo je u bolnici, što je uzdrmalo sve podanike „kraljice sportova“, koji su sa nestrpljenjem očekivali i onu drugu vest o Vladinom oporavku. Na žalost, ona je izostala, a sticaj okolnosti je bio takav da mu je uz najbliže članove porodice poslednji kontakt bio sa predstavnicima sporta, kome je podario ceo svoj život.

Povezana vest:  Kolašinac četvrti u Zagrebu

Vlada je kao trener i takmičar proveo 61 godinu, za to vreme, koje je celokupno proveo u Atletskom klubu Radnički iz Kragujevca, stvorio je izuzetno veliki broj šampiona, rekordera, učesnika najznačajnijih planetarnih takmičenja … Miloš Srejović, Milan Spasojević, Slobodan Spasić, Ana Stanković, Snežana Dančetović, Marija Martinović – Šestak, Branko Krsmanović, Željko Obradović, Predrag Milovanović, Stevan Filipović, Vlasta Stevanović su samo neka od imena sa kojima je vrsni stručnjak radio tokom svog stvaralačkog opusa. Njegova karakteristična upornost i privrženost radu je nešto što je bilo prisutno tokom cele njegove karijere, u nekoliko navrata bio je i selektor, odnosno, nalazio se u stručnom štabu nacionalne selekcije naše zemlje. Može se reći da je imao dvojaku ulogu, stručnim savetima doprinosio je uspesima svojih pulena, a svojom harizmom, istančanim smislom za humor i druženje doprinosio stvaranju odlične atmosfere, zbog čega je bio omiljen u svim krugovima.

Povezana vest:  Miloš Ćuk i Dušan Mandić spremni za We Run Belgrade

Upravo brojni uspesi, medalje i rekordi, ali ništa manje šale i dosetke je nešto po čemu će Vlada Luković ostati u neizbrisivom sećanju svih onih koji su ga poznavali. Sigurno je da taj stadion „Čika Dača“ i atletska borilišta na njemu više neće biti ista, jer na njemu više neće stajati i raditi neko ko je stvorio i održao kragujevačku atletiku i sasvim sigurno doprineo njenom razvitku na prostoru naše, ali i ostalih zemalja.

Povezana vest:  Trijumf Kenijca i Kenijke na Beogradskom maratonu

Sahrana Vlade Lukovića obaviće se u sredu, 7.novembra,  u 13 časova na Palilulskom groblju u Kragujevcu, a prethodno, u 10.30,  održaće se i komemorativni skup u skupštinskoj sali Zgrade grada.