start (1)
Preduzeće „Beogradski maraton“: Mi smo vlasnici trke!
 
Preduzeće „Beogradski maraton“ izdalo je danas saopstenje u kojem se tvrdi da je najveća sportska manifestacija u njenom vlasništvu, pa je stoga u njenoj nadležnosti i da organizuje trku.
-Manifestacije “Beogradski maraton“ i “Dečiji maraton“ su intelektualna svojina zaštićena u skladu sa zakonom u nadležnoj agenciji dana 23.05.2003. godine. Beogradski maraton d.o.o. na bazi tih zaštićenih autorskih dela organizuje “Beogradski maraton“ i “Dečiji maraton“ i vlasnik je tih događaja – kaže se u saopštenju .
Navodi se dalje da je „Beogradski maraton d.o.o.registrovao manifestaciju Beogradski maraton kod Svetske atletske federacije (IAAF) i u Svetskom udruženju maratona i uličnih trka (AIMS) i da one priznaju i podržavaju isključivo preduzeće Beogradski maraton kao vlasnika i organizatora tih događaja“.
-Beogradski maraton d.o.o, za više od dve decenije organizovanja ove najznačajnije sportsko-turističke manifestacije, sve vreme izuzetno dobro sarađuje sa Ministarstvom omladine i sporta, Atletskim savezom Srbije (AŠ) i sa 13 gradonačelnika Beograda – ističe se u saopštenju.
Preduzeće „Beogradski maraton“ navodi da je „dana 22.09.2003. godine Skupština grada Beograda donela Odluku o stalnoj manifestaciji u oblasti sporta od značaja za grad Beograd kojom je pokušala da nezakonito otme od Beogradskog maratona d.o.o. vlasništvo i organizaciju manifestacije ?Beogradski maraton? (Odluku ispravlja i dopunjava 25.11.2003. i 23.02.2004. godine), ali ne uspeva, već 2005. godine, uz izvinjenje gradonačelnika, ponovo manifestaciju ?Beogradski maraton? vraća legalnom vlasniku – preduzeću Beogradski maraton d.o.o. (posle nedvosmislenog stava Gradskog javnog pravobranilaštva od 12.10.2004. godine)“.
-Po istom scenariju iz 2003. godine, gradski Sekretarijat za sport i omladinu sada, ponovo posle 10 godina pokušava da Atletskom savezu Beograda ‘poveri’ ono što nije njegovo – kaže se u saopštenju preduzeća „Beogradski maraton“.
-Veoma smo iznenađeni što se čine pokušaji da se u gradu Beogradu organizuje neki novi – prvi maraton, koji bi nedvosmisleno i neshvatljivo ugrozio tradicionalni 26. Beogradski marathon – kaže se u saopštenju i dodaje da je Beogradski maraton d.o.o. „uveren da ćemo, kao i do sada, uspešno sarađivati sa Gradom Beogradom i gradskim službama koje su uvek pružale kvalitetnu logističku podršku tehničkoj organizaciji samog događaja i da ćemo ubrzo potpisati odgovarajuai ugovor“.
Povezana vest:  Španovićeva sutra na mitingu u Briselu