doping

Najveći maratoni strožiji u borbi protiv dopinga

Najveći svetski maratoni (WMM) ubuduće će novčano kažnjavati maratonce koji krše antridoping pravila, saopštili su danas predstavnici WMM.
Maratoni u Tokiju, Bostonu, Londonu, Berlinu. Čikagu i Njujorku promenili su ugovore i u njih ugradili pravo da suspenduju isplatu, startninu i bonuse maratoncima, u slučaju antidoping prekršaja.
-Sankcije će biti primenjene na svakog maratonca koji je umešan u doping, ili prekrši antidoping pravila – kaže se u saopštenjju WMM .
Britanska maratonka Pola Redklif pozdravila je ovu odluku WMM.
-Prevaranti moraju da shvate da nisu dobrodošli u ovom sportu, da će biti uhvaćeni i da će morati da plate. Ovo je veliki korak napred u smislu odvraćanja sportista da se služe prevarama kako bi došli do cilja – rekla je aktuelna svetska rekorderka u maratonu.
Svetski šampion na 3.000 metara stipl Kenijac Mozes Kiptanui izjavio je prošle nedelje da je doping raširena pojava u trening kampovima te zemlje.
Nemačka televizija ARD optužila je uoči Olimpijskih igara u Londonu prošle godine Keniju za sistematski doping svojih dugoprugašsa koji treniraju u oblasti Rift Vali. Atletska federacija Kenija je odbacila ove optužbe.

Povezana vest:  Pripreme – Bratislava, Beč i Linc