Usain Bolt of Jamaica celebrates 200m

Laureus: Bolt i Enis najbolji sportisti u 2012.

Atletičari Usein Bolt i Džesika Enis dobitnici su tradicionalne nagrade Laureus za najbolje svetske sportiste u 2012. godini. Nagrade Sportske akademije Laureus dodeljene su sinoć na svečanosti u Rio De Žaneiru, a Bolt je po treći put u karijeri dobio ovo prestižno priznanje. Prethodno je za najboljeg sportistu biran 2009. i 2010. godine.
Atletičar sa Jamajke je na Olimpijskim igrama u Londonu odbranio titulu na 100, 200 i 4×100 metara. 
Pored Bolta, za sportistu godine konkurisali su atletičar Mo Farah (Velika Britanija), fudbaler Lionel Mesi (Argentina), plivač Majkl Felps (SAD), vozač Formule 1 Sebastijan Fetel (Nemačka) i biciklista Bredli Vigins (Velika Britanija). 
Felps je dobio nagradu za izuzetno dostignuće, pošto je plivačku karijeru završio sa 18 olimpijskih zlata, najviše od bilo kog takmičara u istoriji sporta.
Britanka Džesika Enis je na Igrama u Londonu osvojila zlatnu medalju u disciplini sedmoboj.
-U Londonu sam bila pod velikim pritiskom zbog domaćih navijača, ali uz podršku porodice i prijatelja uspela sam da osvojim zlato – rekla je 27. godišnja Enis. 
Ona je trijumfovala ispred atletičarke Alison Feliks (SAD) i Šejli -En Frejzer-Prajs (Jamajka), plivačice Misi Frenklin (SAD), skijašice Lindzi Von (SAD) i teniserke Serene Vilijams (SAD).
Za ekipu godine proglašena je Evropska golf reprezentacija koja je na Rajder Kupu pobedila SAD. Nagradu za najveći proboj godine dobio je britanski teniser Endi Marej koji je u 2012. osvojio prvi Gren slem (US Open), kao i pojedinačno zlato i srebro u paru na Olimpijskim igrama. 
Bivši atletičar i šef Organizacionog odbora OI u Londonu Sebastijan Kou dobio je nagradu za životno delo.
Povratnik godine je atletičar Feliks Sančez iz Dominikanske Republike, koji je uprkos brojnim povredama u Londonu osvojio zlato na 400 metara prepone. 
Brazilski plivač Danijel Dijas je najbolji sportista sa invaliditetom, a Austrijanac Feliks Baumgartner najbolji ekstremni sportista.
Pre Bolta nagradu „Laureus“ za najboljeg sportistu u 2011. godini dobio je srpski teniser Novak Đoković.

Povezana vest:  Ruskom hodaču oduzeto zlato sa EP zbog dopinga