beogradski_maraton_2009Beogradski maraton

Start 18. aprila

 

Beogradski maraton, 23. po redu, biće održan u nedelju 18. aprila na ulicama Beograda uz podršku novog naslovnog sponzora „Tajm forsa“, zvaničnog merača vremena, najavili su danas u Gradskoj skupštini organizatori atletske manifestacije. Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da će ovogodišnja trka proteći u znaku stogodišnjice prvog maratona, održanog na potezu od Obrenovca do Beograda.

-Želimo i ovom trkom da poručimo da se istorija ponavlja. Prvi maraton, istina na 33 kilometra – od Obrenovxca do Beograda, istrčan je 9. maja 1910. godine kada je znak za start trke dat pištoljem, a za finiš – topom – rekao je Nikolić.

Povezana vest:  Emir Bekrić i Miloš Raović na trci u Beču

Direktor maratona je dodao da se ove godine proslavlja i 2.500 godina od prvog maratona u istoriji, istrčanog od Maratonskog polja do Atine.

Nikolić je napomenuo je da se koncept takmičenja neće menjati, odnosno da će se 18. aprila održati tri trke – maratonska, polumaratonska i Trka zadovoljstva.

-Takmičenje u maratonu će i ovoga puta predvoditi elitni kenijski atletičari. Naši menadžeri uveliko rade na angažovanju vrsnih maratonaca iz Evrope i sveta, a naročito iz Kenije. I ovoga puta potrudićemo se da Beograd ne bude samo pozornica, već i najlepša razglednica koju ćemo poslati u svet – rekao je Nikolić.

Povezana vest:  Pola Redklif u Londonu trči svoj poslednji maraton

Pomoćnik ministra omladine i sporta Goran Kreclović ocenio je da Beogradski maraton svake godine učini kvalitativan pomak u organizacionom pogledu.

-Svim resursima ćemo podržati organizaciju ove manifestacije koja ne traje samo jedan dan, već se sastoji od niza drugih značajnih dogadjaja – istakao je Kreclović, uz napomenu da su pripreme već počele

Povezana vest:  Kolašinac šesti u Briselu

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković je ocenio da je Beogradski maraton „najveća atletska manifestacija“ koja se održava u Srbiji.

-Ova manifestacija ne neguje samo vrhunske atletičare, već je okrenuta i najmlađim takmičarima – zaključio je Branković.