PND 1082Sve je spremno za 26. Beogradski maraton 2013.

Tri dana uoči 26. BEOGRADSKOG MARATONA broj prijavljenih za učešće u maratonu i polumaratonu već je dostigao prošlogodišnji rekord i nema sumnje da će do subote 20. aprila kada se u 16 časova zatvara prijavni centar u Domu Vojske Srbije biti postavljen novi. Tome su svojim aktivnostima doprineli mnogi partneri i prijatelji Beogradskog maratona.
Tako će iz „Prva srpska TV“, kako je najavio Aleksandar Radoš direktor marketinga i komunikacija, u polumaratonskoj trci učestvovati trećina zaposlenih sa sloganom „Da zajedno dođemo do cilja“. Zaposleni u „Delta Generali osiguranju“ trčaće i sakupljati donacije za transplataciju bubrega za Veljka Vukićevića, učenika OŠ „Mladost“ iz Novog Beograda, a Aleksandar Vujičić, generalni sekretar Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda najavio je rekordan broj od 300 članova ovog saveza…
U „Kurirovoj“ Trci za „Život“ na 5 km očekuje se veliki broj mladih učesnika, a Biljana Lajović, u ime jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakla je da je Beogradski maraton sjajna prilika za razvoj zdravog odnosa prema sportu i fer pleju:
„Ova priredba pruža sjajnu mogućnost da zajedno učestvuju deca, nastavnici i roditelji i da svi zajedno menjaju svoj stil života“.
Masovno učešće učenika očekuju i u UNICEF-u, posebno onih iz 251 „Škole bez nasilja“.
„Ovo je važna nedelja za kancelariju UNICEF-a u Beogradu jer imamo posetu visoke delegacije Upravnog odbora UNICEF-a čiji će članovi prisustvovati u nedelju Beogradskom maratonu. UNICEF i Svetsko udruženje maratona i uličnih trka su dugogodišnji partneri, kao i naša saradnja sa Beogradskim maratonom, posebno u akciji ‘Škola bez nasilja’ čiji je ambasador Aleksandar Đorđević, predsednik Beogradskog maratona. Prošle godine najmasovnije učešće imala su škole iz Jagodine, a ove godine sa sloganom ‘Zajedno do cilja’ očekujemo još veći broj dece, roditelja i nastavnika“ rekla je Vesna Savić-Đukić.
Novi partner, a stari saradnik Beogradskog maratona je Paraolimpijski komitet Srbije:
„Maraton je trka koja najviše liči na život paraolimpijaca. I oni stalno trče svoju trku, predano treniraju i osvajaju medalje na najvećim takmičenja. Ovo učešće, kao i Paraolimpijske igre u Londonu, vidimo kao mogućnost da naši sportisti izađu iz senke u javnost i zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv Beogradskog maratona“ rekao je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.
Nedeljko Todorović, trkač iz zadovoljstva, koji je pretrčao više od 100 maratona na svim meridijanima, dao je vremensku prognozu za nedelju 21. aprila, ne na osnovu maratonskog iskustva već kao prognostičar Hidrometereološkog zavoda:
„Na startu trke temperatura će biti oko 10 stepeni i učesnici ‘Kurirove’ Trke za ‘Život’ i najbrži polumaratonci imaće idealno vreme. Međutim, pošto će biti vedro i sunčano, temperatura će rasti do 22 stepena, što maratoncima ne odgovara. vetar će biti slab, što odgovara trkačima, a na otvorenim pravcima duvaće umeren istočni vetar“…
Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona najavio je da će, pored čipova za merenje rezultata, pejsmejkera za takmičare koji žele da obore neki od rekorda i za one kojima je potrebno vođstvo za određeni tempo, Beogradski maraton prvi put ove godine obezbediti fotografiju prolaska kroz cilj svakog polumaratonca i maratonca, a preko specijalizovane sportske mreže „It’s my play“ omogućiti komunikaciju između učesnika…
Očekuje se da među njima bude i nekoliko članova grupe Beogradski sindikat koja će se okupiti sutra (petak) u Šoping centru „Ušće“ i u prodavnici „Sport Vision“ od 19-21h potpisivati majice „BS – Trčim za Život“, koje su sami dizajnirali, a prihod od prodaje namenili Udruženju roditelja dece obolele od Batenove bolesti „Život“.

Povezana vest:  Dudaš spreman da "pokosi" konkurente na EP