26 maraton konf za medijeMaraton otvaraju Luis, Dačić, Dežer i Đorđević

Tradicionalni Beogradski maraton u nedelju će, uz slavnog američkog atletičara Karla Luisa, otvoriti premijer Srbije Ivica Dačić, šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer i predsednik Beogradskog maratona Saša Đorđević, najavili su danas organizatori trke.
Ambasador Evropske unije u Srbiji Dežer je naglasio da će učestvovati na maratonu kako bi promovisao vrednosti sporta.
-Svi želimo da promovišemo vrednosti koje sport nosi, ali ne samo tako što ćemo obarati svetske rekorde, već tako što ćemo, primera radi, dodati čašu vode drugim učesnicima trke i tako pokazati solidarnost – rekao je Dežer na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru.
On je iskazao saosećanje i solidarnost sa žrtvama tragičnog događaja na Bostonskom maratonu, kada su u bombaskom napadu ubijene tri osobe, a njih 180 povređeno.
-Svi smo pogođeni tragedijom u Bostonu. Trčanjem ćemo se najbolje boriti protiv nasilja – rekao je Dežer koji nije mogao da sakrije suze za žrtve napada u Bostonu.
Jedna od najboljih atletičarki Srbije svih vremena Olivera Jevtić najavila je juriš na pobedu na Beogradskim maratonu, čime bi ponovila uspeh iz 2007.
-Već me je uhvatila maratonska groznica i jedva čekam start trke. Nadam se da ću uspeti da trijumfujem, uprkos jakoj konkurenciji – rekla je Jevtić.
Kenijac Elijud Kirui takođe je optimista uoči sutrašnje trke i nada se da će opravdati ulogu favorita.
-Mentalno sam se pripremao za ovu trku i , zašto da krijem, došao sam da pobedim – poručio je Kirui.
Direktor Beogradskog maratona Dejan nikolić istakao je da je već sada oboren jedan rekord – po broju ucesnika u maratonu i polumaratonu.
-Do sada je prijavljen rekordni broj trkača – njih 2.600. Ono što je posebno značajno jeste činjenica da su to uglavnom mladi maratonci i polumaratonci – rekao je Nikolić.
Predstavnica Unicefa u Srbiji Vesna Savić Đukić naglasila je da je Beogradski maraton odlična prilika „da se zajedničkim snagama kaže ‘ne’ nasilju“.
Beogradski maraton startuje u 10 sati u Bulevaru kralja Aleksandra, a cilj je kod hotela „Moskva“.

Povezana vest:  Marina Munćan postavila novi nacionalni rekord na 800m u dvorani