26 BGD maraton START008Jevtićeva i Kitum pobednici 26. Beogradskog maratona

Najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić i Kenijac Edvin Kiplagat Kitum pobednici su 26. Beogradskog maratona, koji je danas održan na ulicama glavnog grada Srbije.
Jevtićeva je stazu od 42.195 metara pretrčala u vremenu 2:36,12 sata i drugi put u karijeri došla do trijumfa na domaćem terenu, ispred Lidije Mikloš iz Srbija (3:05.59) i Dijana Golek iz Poljskse (3:16,48).
„Bilo je kriznih perioda tokom trke, ali mi je osnovni cilj bio da pobedim samu sebe i da se približim rekordu. Nisam u tome uspela, nedostajalo mi je 20-ak sekundi, zbog uzbrdice koja me je usporila na kraju trke. Srećna sam ?ta sam ponovila uspeh iz 2007. godine i čestitam svim Beograđanima koji su došli da nas bodre po toplom vremenu i koji su sa ovog maratona u svet poslali lepu sliku“, rekla je Jevtićeva, koja je ovim trijumfom ispunila normu za Svetsko prvenstvo u Moskvi.
Kenijac Kitum je trku završio u vremenu 2:19,34 sata, ispred zemljaka Eliuda Kibeta Kiruija (2:24,40) i Boaša Majake Ongaga (2:30,43).
„Trka je bilo teška i naporna, vreme je bilo toplo. Prezadovoljan sam pobedom koja je u ovim uslovima bila pravi podvig. Hvala svima koji su nas podržavali pored staze jer nam je to mnogo značilo“, rekao je Kitum.
Najbolji u polumaratonu bili su srpski reprezentativci Ana Subotić i Darko Živanović.
Subotićeva je stazu pretrčala za 1:19,35 sata i slavila ispred drugoplasirane Poljakinje Ane Celinske (1:19,49) i trećeplasirane srpske atletičarke Ksenije Bubnjević (1:23,07).
„Drago mi je da sam odbranila titulu od prošle godine.Vreme je bilo sparno, a i mučila me je zadnja loža, međutim, silno sam želela pobedu. Posebno me je namučila Poljakinja Celinska, nisam oeekivala takav otpor“, rekla je Subotićeva.
Živanović je ostvario vreme 1.08,37, ispred kolega iz reprezentacije Mirka Petrovića (1:11,08) i Srđana Samardžića (1:12,53).
„Imao sam probleme sa poveredom prednje lože. Izdvojio sam se brzo od ostatka konkurencije i snagom volje došao do pobede“, izjavio je Živanović.
Na 26. Beogradskom maratonu učestvovalo je 2.800 polumaratonaca i maratonaca i više od 10.000 rekreativaca u Trci zadovoljstva.
Znak za start trke u Bulevaru kralja Aleksandra dali su legenadrni američki atletičar Karl Luis, premijer Srbije Ivica Dačić, šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.
Luis je rekao da je oduševljen onim što je video i da su Beograđani pozitivnom energijom poslali u svet najlepšu poruku.
On se osvrnuo i na nemili događaj u Bostonu prošle nedelje kada je u bombaškom napadu poginulo troje ljudi.
„Beograđani su na ovaj način pružili podršku Bostonu i svim ljubiteljima maratona u svetu“, dodao je Luis.
Premijer Dačić istakao je da je maraton potreban državi i narodu i da ovakve događaje treba koristiti za promociju zemlje.
„Luis je jedan od najvećih atletičara svih vremena i izuzetno mi je drago što je on promoter ove manifestacije. U ovom trenutku u kojem se nalazi naša zemlja, osim pucanja balona na trci nije bilo nikakvih incidenata. Zaista mislim da je sve proteklo u najboljem redu“, rekao je Dačić.
Pre početka trke iz okupljene mase čulo se skandiranje „Ne damo Kosovo“ i „Izdaja, izdaja“, a Trku zadovljstva zavr?ila je i grupa od 50-ak mladića, koji su nosili transparent i skandirali „Kosovo je srce Srbije“.
Rezultati maratona u muškoj konkurenciji:
1. Edvin Kiplagat Kitum (Kenija) 2:19,34 sata
2. Elud Kibet Kirui (Kenija) 2:24,40
3. Boaš Majaka Ongaga (Kenija) 2:30.43
4. Stenli Kipruto (Kenija) 2:36,11
5. Kristijan Stošić (Srbija) 2:37,55

Povezana vest:  Živanović pobednik polumaratona

Rezultati maratona u ženskoj konkurenciji:
1. Olivera Jevtić (Srbija) 2:36,12
2. Lidija Mikloš (Srbija) 3:05.59
3. Dijana Golek (Poljska) 3:16,48
4. Jelena Brezak (Hrvatska) 3:35,57
5. Maja Urban (Hrvatska) 3:38,56