dopingPredsednik Turske atletske federacije Terzi podneo ostavku

Predsednik Turske atletske federacije Mehmed Terzi podneo je danas ostavku zbog skandala sa dopingom koji bi mogao da ugrozi kandidaturu Istanbula za Olimpijske igre 2020.
-Mislim da je najispravnije da podnesem ostavku – rekao je Terzi, koji je na čelu atletske federacije Turske od 2004.
On je istakao da su „na žalost, mnogi doping zločini počinjeni van kontrole tehničkog osoblja Atletske federacije Turske“.
Odluka Terzija da podnese ostavku usledila je posle najnovije serije pozitivnih nalaza na doping kod turskih atletičara.
Mečunarodna atletska federacija (IAAF) je u sredu saopštila da je dvogodišnjom suspenzijom kažnjeno devetoro turskih atletičara.
Ranije ove godine, IAAF je tražla od Turske atletske federacije da istraži slučaj dopinga olimpijske šampionke na 1.500 metara Asli Cakir Alptekin i dvostruke evropske rekorderke na 100 metara s preponama Nevin Janit.
Osmoro turskih atletičara, meču kojima i olimpijski vicešampion u bacanju kladiva iz Atine 2004. Ešref Apak, bili su uhvačeni u dopingu.
Skandal sa dopingom došao je u zao čas za Tursku, koja je istakla kandidaturu Istanbula za domačina Igara 2020, zajedno sa Tokijom i Madridom.
Predsednik Turskog olimpijskog komiteta Ugur Erdener rekao je da se „Turska bori da se doping potpuno iskoreni“ iz sporta te zemlje.

Povezana vest:  Trijumf Amele Terzić i Mirka Petrovića na 45. Belom krosu