spanovic press aerodorm

Španović: Ključ bronze u rasterećenosti

Srpska atletičarka Ivana Španović ocenila je da je ključ istorijskog „leta“ do bronze na šampionatu u Moskvi bila rasterećenost imperativom osvajanja medalje.
-Bila sam potpuno rasterećena. Taj pritisak očekivanja i imperativa osvajanja medalje poneli su ostali sportisti. Tajna je upravo u činjenici da niko nije verovao da ću ostvariti ovakav uspeh – ocenila je rekorderka Srbije u skoku u dalj.
Španović je naglasila da je razmišljala samo o tome da pruži više od maksimuma.
-Razmišljala sam samo o tome da dam 110 odsto svojih mogućnosti – rekla je Španović.
Ona je napomenula de je u sred sezone napravila pauzu zbog zdravstvenih problema, ali da je već ličnim rekordom i zlatom na Balkanskom šampionatu nagovestila veliki uspeh u Moskvi.
Španović se podsetila trenutaka uoči serije finalnih skokova koja je krunisana petim, bronzanim skokom od 6,82 metara.
„-Počela sam seriju skokom koji je bio blizu ličnog rekorda. Tada sam znala da je samo pitanje trenutka kada ću napraviti ‘uzlet’ do državnog rekorda i medalje. U trenutku odraza već sam znala da je to pravi skok, jednostavno, sportista taj osećaj stiče dugotrajnim treningom – rekla je Španović.
Najveći domet koji je srpska „kraljica sporta“ ostvarila u 30. godišnjoj istoriji održavanja svetskih šampionata ostvaren je, kako kaže Španovićeva, „korak po korak, strpljivim i upornim radom“.
-Trud i odricanje su u atletici najvažniji put dolaska do uspeha, ali u osnovi svega je ljubav prema ovoj disciplini. Za mene sati i sati i godine rada nisu predstavljali odricanje, već ispunjenje želje koja me je na kraju dovela do trona – rekla je Španovićeva.
Srpska atleticarka je naglasila da je „podloga“ ovog istorijskog leta do bronze timski rad.
-Bez timskog rada nema uspeha. Tim, država, moji najbliži, svi koji su verovali u mene – ovo je uspeh svih nas- rekla je Španović.
Rekorderka Srbije nije želela da se bavi prognozama za najveće takmičenje u ovom olimpijskom ciklusu – Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.
-Rio je daleko. Ne bih mnogo da se opterećujem očekivanjima, kao što to nisam učinila ni pred prvenstvo sveta u Moskvi – rekla je Španovićeva.

Povezana vest:  Jelača stala u kvalifikacijama